CONCERT/ Din sala Capitol la mănăstire

Autor: Parau Oltea Serban 05.05.2010
Operetă, jazz, concerte de muzică simfonică, Sala Capitol din Timişoara, dar şi mănăstirea Şag, unde va avea loc Concertul Extraordinar de Ziua Europei al Orchestrei Filarmonicii "Banatul", pe 9 mai.
Toate acestea au inceput in 29 aprilie cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra Naţională Radio in deschiderea Festivalului Internaţional "Timişoara muzicală", o apariţie după 28 de ani de absenţă de pe scenele timişorene, şi se va termina la sfirşitul lunii mai, cu un concert al Big Band-urilor Universităţilor McNeese şi Northern Colorado din Statele Unite.
Publicul timişorean s-a aflat in faţa unei dileme: să aleagă concertul mult aşteptaţilor invitaţi de la Bucureşti sau vedetele venite din afara ţării pentru premiera de la Operă? Se pare că programul extrem de atractiv şi de romantic ales de Orchestra Naţională Radio impreună cu solistul Horia Mihail şi dirijorul Jin Wang a fost o bună soluţie. Rapsodia I de Enescu, Concertul nr. 2 in fa minor pentru pian şi orchestră de Chopin şi Simfonia a II-a de Rachmaninov sunt piese despre care, la sfârşitul concertului, dirijorul Jin Wang, declarându-se incântat de evoluţia orchestrei, dar şi de atitudinea publicului, spunea: "Am vrut să las publicul timişorean să se bucure. Am ales trei compozitori romantici - mai intâi l-am ales pe Chopin, pentru că este Anul Chopin, apoi m-am gândit că el s-ar potrivi cu Rachmaninov, un compozitor a cărui muzică este extrem de emoţionantă, şi, gândindu-mă la romantism, am ajuns la celebra rapsodie a lui Enescu."
Aflându-mă in sală, trebuie să recunosc că versiunea Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Jin Wang la Simfonia a II-a de Rachmaninov a fost entuziasmantă, cu alămuri strălucitoare, cu numeroase solouri pline de expresie, absolut fiecare membru al orchestrei creând senzaţia că a trăit acea oră de concert intr-o stare de incandescenţă artistică.
Ediţia a XXXV-a a Festivalului Internaţional "Timişoara muzicală" continuă până la final de mai, aducând in faţa publicului concerte şi recitaluri de muzică clasică, prime audiţii absolute, dar şi programe pentru iubitorii de jazz. Artiştii invitaţi ai acestei ediţii sunt personalităţi reprezentative din ţară şi străinătate, precum dirijorii Eckart Hübner, Radu Popa, Emil Aluaş, Theo Wolters, Gheorghe Costin; pianiştii Pascal Amoyel şi Horia Mihail; violoniştii Cristina Anghelescu şi Alexandru Tomescu; violonceliştii Alexandru Moroşanu şi Răzvan Suma; actriţa Maia Morgenstern, compozitorul şi interpretul Julio Santillán; Analia Selis, cvartetul "Ad libitum", Corul "Ion Vidu" din Lugoj, Big Band-urile Universităţilor americane McNeese şi Colorado de Nord şi, nu in ultimul rând, orchestra simfonică şi corul "Ion Românu" ale Filarmonicii "Banatul" Timişoara.
Dacă vă aflaţi in zonă, recomandarea directorului Festivalului şi al Filarmonicii din Timişoara pentru acest weekend este convingătoare. Duminică, 9 mai, de la ora 20.00, nu rataţi Concertul Extraordinar dedicat Zilei Europei, de la Mănăstirea Şag - o premieră in contextul unei mănăstiri ortodoxe. Orchestra Simfonică şi Corul "Ion Românu" ale Filarmonicii "Banatul" Timişoara dirijate de Gheorghe Costin (solişti Irina Iordăchescu - soprană, Alina Todea - soprană, Claudia Codreanu - mezzosoprană, Mihai Simboteanu - bas), ca şi Corul de Copii al Colegiului Naţional de artă Ion Vidu vor prezenta un program atractiv, cuprinzând lucrări din creaţia lui Mozart, Verdi, Anton Pann şi Mahler.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează in continuare rubrici săptămânale in Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute in presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului in 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România in 2006.