UE incepe razboiul cu agentiile de rating

Autor: Catalina Apostoiu 05.05.2010

Michel Barnier, comisarul european responsabil pentru sectorul serviciilor financiare, a avertizat ca ar putea fi necesara o mai stricta reglementare a rolului agentiilor de rating de credit, conform BBC News.

Vorbind in fata comitetului pe probleme economice si monetare din cadrul Parlamentului European, Barnier a declarat ca a fost surprins de rapida deteriorare a ratingului Greciei.

Comisarul a aratat ca agentiile au o putere considerabila si din acest motiv le-a indemnat saptamana trecuta sa actioneze in mod responsabil si sa analizeze impactul actiunilor lor.

Barnier va analiza posibilitatea crearii unei agentii europene care sa emita ratinguri legate de datoria guvernelor, declarandu-se ingrijorat de modul in care a fost abordata criza datoriilor din Grecia.

Un nou regim pentru agentii, care cere ca acestea sa explice modul in care sunt luate deciziile privitoare la retrogradarea ratingurilor, va intra in vigoare in luna decembrie, iar Barnier a declarat ca acesta ar putea fi inasprit. "Va fi acesta suficient? Nu stiu. Va trebui sa evaluam situatia foarte rapid", a declarat Barnier. Conform noilor reglementari paneuropene, agentiile de rating vor fi nevoite sa se inregistreze pentru prima data si sa fie mai transparente in ceea ce priveste metodologiile pe care le folosesc pentru a stabili ratingurile de credit. "Cred ca trebuie sa analizam mai in profunzime impactul pe care ratingurile il au asupra sistemului financiar sau sistemului economic ca intreg", a declarat comisarul UE.

"Puterea acestor agentii este considerabila, nu numai pentru companii, ci si pentru state", a adaugat Barnier.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul legat de datoria Greciei la nivelul "junk", izoland practic tara de pietele financiare. Cele trei mari agentii, Standard & Poor's, Moody's si Fitch, ocupa o pozitie puternica in centrul sistemului financiar mondial.

Cei care critica agentiile de rating remarca faptul ca acestea sunt atat de puternice, incat evaluarile lor devin profetii care se adeveresc automat.

O decizie de retrogradare de rating poate determina managerii de fonduri sa vanda obligatiunile guvernamentale detinute sau sa refuze sa achizitioneze obligatiuni nou emise.