Romania la raport - Statul cheltuie mai mult cu jandarmii si cu politistii decat cu medicii si cu profesorii. Cum comentati?

Autor: Adelina Mihai 06.05.2010

Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. de euro pentru plata salariilor politistilor si jandarmilor, de aproape 2,5 ori mai mult decat cheltuie cu medicii platiti de Ministerul Sanatatii si cu profesorii.Daca pentru salariile celor 275.000 de profesori statul cheltuie anual 512 mil. euro, iar pentru cei 15.000 de medici rezidenti la care se adauga si medicii de urgenta cheltuielile salariale ale Ministerului Sanatatii au ajuns anul trecut la 61 mil. euro, pentru plata salariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din Oficiul Roman pentru Imigrari sau din Directia Pasapoarte sau Permise de conducere si inmatriculari, statul a cheltuit peste 1,4 mld. euro. De ce?

Exista doua cauze pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, este de parere sociologul si analistul politic Vladimir Pasti.

"Angajatii de la stat din prezent sunt un produs si o dezvoltare a sistemului comunist, s-a pastrat aceeasi grila de salarii din acea perioada, iar oscilatiile care s-au produs de-a lungul timpului au pastrat proportiile. Pe de alta parte, pentru aceasta categorie de paramilitari - jandarmi, politisti, graniceri, pompieri - salariile trebuie sa fie mai mari, pentru ca altfel nu mai vrea nimeni sa lucreze in sistem", spune Pasti, care este profesor universitar doctor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). El a mai precizat ca desi cerintele la angajare pentru jandarmi nu sunt aceleasi ca pentru profesori, institutia statului care ramane un instrument de putere asupra populatiei - are nevoie de o forta de munca bine platita, pentru a apela la ajutorul ei atunci cand are nevoie, iar in momentul in care va exista un deficit de profesori este probabil sa aiba loc majorari salariale si pentru aceasta categorie.

Concurenta la facultatile de litere sau de limbi straine, care formau profesori pe banda rulanta in anii trecuti, este din ce in ce mai redusa (6 candidati pe loc), iar admiterea se face mult mai usor decat la Academia de Politie, de exemplu, unde aproape 4.000 de absolventi de liceu incearca sa ocupe anual mai putin de 500 de locuri prin concurs de admitere. Din cauza salarizarii, tinerii nu-si mai doresc sa se formeze ca profesori si isi cauta joburi in strainatate, ceea ce va conduce, inevitabil, la o degradare a societatii.

"Diferentele salariale intre aceste categorii de personal reprezinta o deficienta pe care trebuia sa o rezolve noua lege a salarizarii", sustine Bogdan Hossu, liderul confederatiei patronale "Cartel Alfa". Desi legea salarizarii a intrat in vigoare la inceputul acestui an, nici salariile incasate de angajatii de la stat, nici proportia cheltuielilor salariale cu bugetarii nu s-au schimbat - singura modificare a fost modalitatea de calcul al salariilor, in care s-au inclus sporurile acordate si in anii trecuti.

Un profesor debutant de gimnaziu sau liceu are un salariu lunar net de 834 de lei, in timp ce salariul unui medic debutant, care a absolvit sase ani de facultate si care a mai facut intre trei si sapte ani de rezidentiat, lucreaza ca medic specialist pe un salariu cuprins intre 900 si 1.300 de lei, in functie de specializare. Comparativ, un jandarm castiga la debutul carieriei 1.400 de lei net, fara sa aiba studii superioare, in timp ce un agent de politie intra in functie pe un salariu de aproximativ 1.800 de lei net, adica valoarea la care ajung profesorii si medicii dupa cativa ani buni de munca. De asemenea, salariile agentilor de politie cresc progresiv de la an la an: Gabriela Gheorghe, agent de politie la Ministerul de Intene, are un salariu de 2.300 de lei pe luna, in timp ce Adrian Vasile Ciorca, agent sef adjunct (fara studii superioare) la acelasi minister, are un salariu de 4.000 de lei pe luna, potrivit declaratiilor de avere publicate pe site-ul Ministerului de Interne. De altfel, functia de agent- sef adjunct de politie se afla la jumatatea organigramei de personal din corpul agentilor de politie, iar salariul incasat pentru aceasta functie - de 4.000 de lei - este de peste trei ori mai mare decat salariul mediu al unui profesor de liceu sau gimnaziu, care castiga 1.315 de lei pe luna.

"Un medic nu depaseste 2000 de lei salariu dupa 10 ani de experienta ca specialist, insa mai poate obtine diverse sporuri si isi poate mari veniturile facand garzi de noapte", explica academicianul Constantin Popa, profesor de neurologie la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" si directorul Institutului National de Neurologie si Boli Cardiovasculare. In Romania exista 175.000 de cadre medicale, din care aproximativ 54.000 sunt medici. De la bugetul Ministerului Sanatatii sunt platiti cei 15.000 de medici rezidenti si medicii de urgenta, restul primind salarii din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Un medic devine specialist dupa sase sau sapte ani de rezidentiat, iar atunci cand poate sa-si exercite meseria este inca sustinut de parinti sau isi cauta un al doilea job. Nu e de mirare ca tot mai multi pleaca in strainatate, iar locurile de la facultatile de medicina abia se mai ocupa", mai spune Popa. El a mai precizat ca fara cel putin 8% din PIB pentru sanatate nu putem face nimic pentru extinderea competentelor medicale in Romania si a dat exemplul Statelor Unite, unde se aloca 12-13% din PIB pentru sanatate.

"Un medic specialist are un salariu mai mic decat secretarul unei primarii dintr-o comuna care are sub 3.000 de locuitori. Cel mai mare salariu pe care il poate lua un medic primar este de 3.746 de lei si corespunde unui coeficient de ierarhizare de 5,34 din 12", spune si Vasile Astaratoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Salariul unui jandarm, cu 70% mai mare decat al unui profesor debutant

Cristi, 25 de ani, jandarm pentru mentinerea si restabilirea ordinii publice, a absolvit cursurile unui liceu, a facut armata, dupa care a aplicat pentru un post in cadrul jandarmeriei din localitate, pe care l-a castigat in urma unui concurs.

"Initial, am avut un salariu lunar de 1.400 de lei net. Dupa cinci ani, perioada in care am fost gradat o data, am ajuns la un salariu lunar de 1.900 de lei", spune Cristi care, dupa ce a obtinut postul, a urmat trei cursuri de specializare obligatorii. Salariul pe care il obtine un profesor debutant este cu aproape 70% mai mic, de 834 de lei pe luna, desi este absolvent de studii superioare.

Situatia privind discrepantele salariale este cunoscuta si de oficialii Bancii Mondiale, iar fenomenul este anormal, spun specialistii.

"Reforma se face in domeniul in care nu trebuie. Primul domeniu al reformei ar trebui sa fie salarizarea, iar in acest sens ar trebui sa se reduca cheltuielile din sectorul care consuma cel mai mult, adica al bugetarilor care fac parte din categoriile speciale- politisti, militari, servicii secrete", sustine Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.

Dana Papadima, directorul educational al scolii si gradinitei private Little London spune ca discrepantele salariale arata care sunt angajatii pe care se sprijina Guvernul de multi ani incoace.

"Ministerul de Interne ramane astfel o structura de baza, decizionala sI de control. De altfel, in toate statele, cu exceptia celor nordice, exista nemultumiri in ceea ce priveste stabilirea bugetelor pentru aceste categorii", spune Papadima.

Un agent de politie, fara studii superioare, castiga dublu fata de un medic sau un profesor

Agentii de politie au studii liceale sau postliceale "cu diploma", se arata in legea care reglementeaza statutul politistilor, in timp ce ofiterii de politie trebuie sa aiba neaparat studii superioare.

Marius, 23 de ani, agent de politie, a obtinut postul dupa ce a fost scos la concurs si dupa ce a trecut testul psihologic, examenul de educatie fizica si cel de legislatie.

"Ca agent debutant, castig aproximativ 1.800 de lei pe luna, din care salariul reprezinta aproape 900 de lei, iar restul sunt sporuri ( cum sunt cele de antena sau de periculozitate- n. red. )", spune Marius, care a absolvit cursurile unui liceu si in prezent este student in anul II la o facultate privata. Un medic care abia si-a incheiat rezidentiatul are un salariu care incepe de la 900 de lei pe luna.

Presedintele Cartel Alfa a adaugat ca, de fapt, una dintre cele mai mari probleme ale politistilor este deficitul de personal, intrucat neocuparea a 6.000 de posturi in cadrul politiei a dus la o stabilirea unui buget pentru orele suplimentare pentru personalul existent. Odata cu o ordonanta care interzice plata orelor suplimentare pentru bugetari, au aparut si protestele. O alta explicatie pe care o da liderul sindical pentru cheltuielile salariale mai mari pe care le are statul cu politistii si cu jandarmii o reprezinta faptul ca au existat generali concediati, care au castigat in instanta salarii compensatorii foarte mari.

"Exista aproximativ 58.000 de politisti si peste 100.000 de jandarmi in Romania. Multi jandarmi sunt folositi pentru apararea unitatilor cu regim special, iar in unele sate, de exemplu, aproape ca au ajuns sa suplineasca politistii", explica Hossu.

In 2011, salariile politistilor vor creste cu 5,5%

Desi statul cheltuie cel mai mult cu salariile angajatilor care fac parte din categoriile speciale, salariile brute ale militarilor si politistilor vor creste cu 5,5% anul viitor, pentru a majora baza de contribuabili la sistemul de pensii, potrivit unor declaratii anterioare ale minsitrului muncii Mihai Seitan.

Astfel, 250.000 de militari, politisti si angajati ai serviciilor secrete vor contribui in 2011 la fondul de pensii.

Peste 3.600 de lei pe luna, salariul unui sofer de la Ministerul de Interne

Gabriel Gadoiu, sofer in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a avut un venit de 3.630 de lei pe luna in 2009, potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul institutiei. Salariul sau a fost de aproape cinci ori mai mare decat cel obtinut de sotia sa, care lucreaza ca lucrator comercial la Selgros si care are un salariu de 750 de lei pe luna. De asemenea, copilul sau a lucrat anul trecut ca lucrator la Mc Donald's, unde a avut un venit lunar de aproximativ 350 de lei pe luna, potrivit aceluiasi document. Acesta este cel mai clar exemplu al discrepantelor salariale dintre mediul privat si cel bugetar. In Romania, peste 100.000 de angajati castigau anul trecut sub 700 de lei, majoritatea provenind din mediul privat, in timp ce un sofer din Ministerul de Interne castiga peste 3.600 de lei. Salariul soferului Gadoiu a fost anul trecut mai mare decat cel al unui ofiter din cadrul aceluiasi minister: de exemplu, Costin Gaitulescu, ofiter specialist 1, a avut un venit de 3.500 de lei pe luna anul trecut, potrivit declaratiei sale de avere. Si Marian Geageac, sofer in cadrul MAI, are un salariu lunar de 2.730 de lei pe luna, potrivit declaratiei sale de avere de anul trecut.

Nici muncitorii din cadrul ministrului nu au salarii foarte mici: Mihai Ciopala, zidar- faiantar in cadrul institutiei, a avut un salariu lunar de 1.500 de lei anul trecut, mai mare cu 200 de lei fata de salariul mediu pe care il obtine un profesor din invatamantul preuniversitar sau liceal.

Cititi si

Piata achizitiilor publice, 12 mld. € pe an. Contracte cu dedicatie si o factura umflata cu cel putin 20%

Datoria publica a crescut de patru ori in ultimii zece ani. Pentru a plati salarii si pensii