Propunerea ZF nr.2: Rapoarte anuale de activitate care sa cuprinda achizitiile pana la ultimul leu. Comentati aici

Autor: Andreea Mioara Neferu 05.05.2010

Statul dispune anual de zeci de miliarde de euro pentru salarii, investitii si cheltuieli de intretinere a bunurilor publice, dar in lipsa unei transparente a cheltuielilor fiecarei institutii, la sfarsitul fiecarei executii bugetare anuale, rezultatele nu se vad. Ziarul Financiar propune ca fiecare institutie de stat sa publice un raport anual de activitate, detaliat cu toate cheltuielile facute in anul anterior, pana la limita minima de 1.000 de lei de fiecare institutie. Aceste informatii ar urma sa fie publicate pana la 1 martie anul urmator si sa fie prezentate intr-o conferinta de presa. In prezent exista astfel de rapoarte anuale, dar fiecare institutie prezinta ce doreste in raport, nu sunt anuntate unde sunt prezentate, nu se gasesc pe site-uri si nu exista parametri cu ajutorul carora sa fie calculata eficienta cheltuielilor publice.

Desi exista o lege care permite accesul liber si neingradit la informatiile cu caracter public (Legea 544/2001), de cele mai multe ori cautarea rapoartelor de activitate pe anii trecuti ale institutiilor publice este o adevarata bataie de cap, daca nu chiar misiune imposibila. "Nu toate institutiile respecta aceasta lege, dar gradul de conformare este situat undeva la 80%. Acesta este de fapt un indicator in programul operational de dezvoltare a capacitatii administrative din fonduri structurale. De altfel, institutiile care nu se conformeaza sunt penalizate", a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.

Economistii saluta propunerea Ziarului Financiar, in conditiile in care, considera ei, statul are o adevarata problema in ceea ce priveste comunicarea cu populatia.

"Aceasta intentie de a transparentiza sistemul de stat este binevenita si necesara. O serie de institutii publice si in special ministerele au probleme serioase pe partea de comunicare, cu exceptia BNR. Intr-adevar, institutiile publice trebuie sa asigure accesul facil la diverse informatii cu caracter public si sa dea comunicate de presa", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

"Fiecare institutie publica trebuie sa publice rapoarte de activitate. ANAF era singurul care nu se conformase, insa a reusit la inceputul lui 2010 sa faca public un raport. In luna martie a acestui an a fost adoptata Legea Responsabilitatii Fiscale (intrata in vigoare la sfarsitul lunii aprilie - n.r.), care impune companiilor publicarea bugetului multianual si a proiectelor de investitii multianuale", a spus Andreea Paul, consilierul premierului Emil Boc. "La noi totul e greu, inclusiv sa accesezi datele disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, in concluzie propunerile ar putea avea un succes limitat, si asta din cauza mentalitatii romanilor, pentru ca orice reglementare poate fi ocolita. Acest lucru s-a putut observa in timp", potrivit lui Nicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. Statul a avut la dispozitie in ultimii cinci ani 150 de miliarde de euro din veniturile bugetare, insa din cauza unei ineficiente la nivel de gestionare a bugetului de stat, dar si a unei comunicari slabe cu opinia publica, populatia nu a reusit sa beneficieze prea mult de pe urma acestor bani. Cum si mai ales cand vor reusi institutiile publice sa elimine aceste hibe pentru a-si asigura credibilitatea si in acelasi timp transparenta, ramane insa un mister.