Exclusiv ONLINE: Pentru ce ia Institutul National de Statistica 4 milioane de euro de la UE

Autor: Adriana Rosoga 06.05.2010

Institutul National de Statistica (INS) va primi circa 17,4 mil. lei (4,3 mil. euro) de la UE pentru realizarea unui portal web de prelucrare a datelor statistice on-line.
Proiectul "Portal web pentru prelucrarea on-line a datelor statistice" are o valoare totala de 25,4 mil. lei (6,3 mil. euro) si a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele public si privat".

"Obiectivul general al proiectului este cresterea eficientei servicilor oferite de catre INS prin realizarea unui portal web pentru preluarea datelor statistice on-line, imbunatatind astfel accesul cetatenilor, mediului de afaceri si al institutiilor publice la informatii prin intermediul unor servicii publice modernizate", spun reprezentantii INS.

Portalul on-line va fi testat pentru 20 de anchete si cercetari statistice, pentru indicatori pe termen scurt, ca de exemplu cercetari care se refera la structurile de primire turistica si agentiile de turism, autorizatiile de construire cladiri, activitatea de cercetare-dezvoltare, locuintele terminate, etc. In decurs de cinci ani, sistemul va fi extins la 200 de anchete si cercetari statistice realizate de INS.

La finalizarea implementarii proiectului in toamna acestui an, INS va putea colecta on-line datele statistice in anchetele si cercetarile de la firmele si unitatile administrative.