Cand se termina tranzitia in Romania? In 2065, spune unul din cei mai reputati profesori de economie de la Harvard

Ziarul Financiar 06.05.2010

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, scrie intr-un comentariu pentru Financial Times ca o tara trebuie sa treaca printr-un proces dureros de tranzitie care poate dura pana la 75 de ani inainte sa "promoveze" de la statutul de economie emergenta.

Reputatul profesor de economie arata ca actuala criza a datoriilor de stat este in acelasi timp "un produs al succesului euro, dar si al esecului monedei unice".

"Economistii au un nivel limitat de a intelege de ce natiunile suverane isi platesc datoria externa, din moment ce nu exista vreo autoritate juridica supranationala care sa le oblige sa faca asta. Cauza default-ului suveran este de foarte putine ori lipsa banilor. De obicei, si desigur in Europa sudica de astazi, problema este vointa de a plati. Intr-un caz renumit, dictatorul roman Nicolae Ceausescu si-a fortat poporul la mai multe ierni reci fara caldura pentru a restitui, in anii '80, noua miliarde de dolari datorate bancilor internationale. Daca ar mai fi asteptat cativa ani, Romania ar fi putut beneficia probabil de aceeasi clementa financiara de care s-au bucurat multe alte state la sfarsitul acelui deceniu. Faptul ca o tara isi poate plati datoriile nu inseamna ca va si opta pentru asta", scrie Rogoff.