Bancile ar putea cadea victime ale crizei fiscale

Autor: Catalina Apostoiu 06.05.2010

Agentia de evaluare financiara Moody's a lansat un avertisment cu privire la riscul ca amenintarea pe care problemele fiscale ale tarilor europene o reprezinta la adresa sistemelor bancare din Europa de Sud sa devina "o tema comuna", conform MarketWatch.

Conform agentiei, "atentia pietelor incepe sa se concentreze din ce in ce mai mult" asupra sistemelor bancare ale Portugaliei, Spaniei, Irlandei, Italiei, cat si Marii Britanii.

"Desi problemele acestor sase tari sunt diferite, riscul de contagiune ar putea dilua din diferentele inerente ale sistemelor bancare si impune o amenintare comuna", se arata in raportul Moody's.

Portugalia se afla in centrul preocuparilor investitorilor, in pofida numeroaselor diferente fundamentale fata de Grecia. In Grecia, Portugalia si Italia bancile au sau ar putea intampina dificultati mai mari "ca urmare a presiunilor legate de datoria suverana, mai degraba decat ca urmare a propriilor bonitati.

Acest risc s-ar putea extinde catre sistemele Spaniei, Irlandei si Marii Britanii.

Conform raportului Moody's, Irlanda si Spania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste sistemele bancare, cresterea rapida a creditelor imobiliare ducand la economii dezechilibrate si "necesitati semnificative" de ajustare.

In Spania, se subliniaza in raport, lichiditatea va juca un rol major, iar bancile vor ramane dependente de finantarea din partea BCE si de o baza solida de depozite.

In Irlanda, guvernul si bancile trebuie sa duca mai departe planurile lansate deja de garantare a datoriilor bancilor si sa implementeze planurile de restructurare si recapitalizare, combinate cu masuri dure de austeritate luate de guvern.