De ce nu se va sparge zona euro: haosul creat ar fi mai mare decat orice criza financiara

Autor: Cristina Rosca 07.05.2010

Grecia este in focuri, la propriu si la figurat. Protestele, temerile investitorilor si speculatiile cum ca Grecia ar putea parasi zona euro se intetesc. Uniunea monetara este insa prea puternica pentru a se destrama, iar guvernul de la Atena ramane ferm pe pozitii pentru a tine piept situatiei.



"In momentul de fata, nicio tara din zona euro, nici macar Germania, nu vrea sa iasa din zona euro, cu atat mai mult statele cu probleme, precum Grecia si Portugalia. Pentru un stat precum Grecia ar fi sinucidere curata, si niciodata nu va dori sa iasa. Finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice in afara zonei euro ar fi imposibila. Aceste state au trait peste posibilitatile lor in zona euro, beneficiile fiind majore", este de parere Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Protestele din Grecia, care s-au soldat si cu moartea a trei persoane, au alimentat temerile investitorilor ca statul nu poate implementa fara probleme reformele fiscale, astfel, riscul de intrarea in incapacitate de plata creste.

Investitorii se tem si de posibilitatea ca situatia din Grecia sa afecteze alte state, in special dupa ce agentia de rating Moody's a pus sub supraveghere ratingul Portugaliei.

Protestele de miercuri - un stil de viata pentru greci in ultimul deceniu - au avut un efect imediat asupra pietelor. El nu a disparut nici in ziua urmatoare. Ieri, pietele bursiere din Europa au inceput ziua pe rosu. Indicele britanic de referinta FTSE 100 a reusit insa la jumatatea zilei sa creasca cu 0,46%, pana la 5.365,77 puncte. Declinul indicelui german DAX de dimineata, de 0,45%, s-a transformat in crestere de 0,50% la mijlocul sedintei de tranzactionare, pana la 5.987,54 puncte. CAC 40, din Franta s-a apreciat cu doar 0,04%, ajungand la 3.637,11 puncte. Moneda euro nu a reutit sa puna capat declinului din ultima perioada. Cursul de schimb a ajuns la 1,2808 dolari pentru moneda europeana, in scadere cu 0,12%.

Cea mai mare temere a investitorilor este insa aceea ca zona euro ar putea inceta sa mai existe, ca uniunea economica si monetara se va dovedi un esec.

Zona euro este de "nepenetrat"

Aceasta temere pare pe de-o parte fondata in conditiile in care euro a pierdut 10% in raport cu dolarul american de la inceputul anului pe fondul crizei datoriilor. Pe de alta parte insa, zona euro nu este atat de usor de destramat.

Desi exista unele persoane care ar dori excluderea sau suspendarea statutului de membru al Greciei, acest lucru este practic imposibil.

Din perspectiva legala, nu exista niciun mecanism care sa forteze statul sa iasa din zona euro, potrivit lui Phoebus Athanassiou, consilier pe probleme legale la Banca Centrala Europeana.

Tratatul de la Lisabona a introdus posibilitatea ca statele sa se retraga in mod voluntar din Uniunea Europeana, insa in legatura cu zona euro nu este mentionat nimic.

Astfel, se poate concluziona ca singura modalitate ca un stat sa paraseasca zona euro ar fi sa iasa si din Uniunea Europeana, potrivit lui Athanassiou. Implicatiile ar fi in acest caz mult mai dure, afectand drepturile si obligatiile cetatenilor si companiilor.

Si iesirea din zona euro ar fi dificila. Cu exceptia problemelor de logistica privind introducerea unei noi monede si retragerea bancii nationale din sistemul euro, ar mai fi si titlurile de datorie denominate in euro, care ar conduce la dificultati legale, falimente personale in masa si pierderi importante pentru creditori.

Mai mult, o economie slabita precum cea a Greciei nu ar beneficia de o noua moneda pe care ar putea sa o deprecieze in termeni comerciali si de competitivitate, deoarece volumul exporturilor nu este foarte mare, iar sectorul de productie nu este foarte dezvoltat. Ce ii ramane Greciei de facut?

Va fi sau nu va fi?

Grecii au iesit in strada pentru a protesta fata de masurile de austeritate anuntate de guvern. Aceasta evolutie a lucrurilor indica pentru multi jucatori de pe piete ca Grecia ar putea esua sa implementeze reducerile de cheltuieli necesare, pe care le-a promis pentru a putea primi ajutorul financiar.

Multi observatori cred insa ca evenimentele violente recente vor convinge guvernul sa nu cedeze si vor deschide ochii grecilor, care isi vor da seama ca exista tot mai multi extremisti care utilizeaza masurile de austeritate ca pretext pentru a ataca statul.

Masurile de austeritate, care au reprezentat motivul actualelor turbulente, ar urma sa conduca la economisirea a 30 mld. euro pana in 2012. Printre cele mai importante masuri anuntate se numara reducerea salariilor din sectorul public, majorarea taxelor la alcool, tigari si inasprirea regulilor privind pensionarea.

In pofida grevelor, schita proiectului de implementare a masurilor a fost discutata miercuri si urmeaza a fi supusa la vot pana la sfarsitul saptamanii. In conditiile in care Partidul Socialist al lui Papandreou detine 160 de locuri din cele 300 din Parlament, proiectul este asteptat sa treaca usor.

Ce e nou in Europa