Clujul, noul pol al centrelor de servicii: Cateva sute de tineri „se bat” pentru fiecare din cele 1.600 de locuri de munca puse la bataie la Cluj. Salariile incep de la 280 de euro

Autor: Laurentiu Cotu 09.05.2010
  • Grupul american Sykes, compania Genpact Romania, dar si ING Asigurari au anuntat ca intentioneaza sa angajeze in acest an aproape 1.600 de oameni la Cluj in centre de servicii.
  • Pentru pozitiile de entry-level (joburi in finante-contabilitate sau pentru vorbitori de engleza) compania Genpact a primit 582 de aplicatii pe job.


Clujul a devenit, in ultima perioada de timp, unul dintre cele mai competitive centre pentru externalizarile de servicii, situandu-se totodata, printre cele mai importante 30 de locatii la nivel mondial pe aceasta piata, conform unui studiu realizat de compania KPMG anul trecut.
Daca e vorba strict de serviciile BPO (Business Process Outsourcing), in prezent, la Cluj, activeaza pe aceasta piata circa 500 de oameni, insa daca se iau in considerare si activitatile de call-center cifra depaseste 1.000 de persoane, astfel ca numarul total al angajatilor se situeaza intre 1.500 si 2.000 de oameni.
In ultimele luni, trei companii mari (Sykes, Genpact Romania si ING Asigurari) au anuntat ca vor deschide centre de servicii in Cluj-Napoca, printre criteriile care au dus la alegerea acestui oras numarandu-se nivelul ridicat al educatiei, abilitatile lingvistice, dar si costurile mai mici in comparatie cu centrele din Europa Centrala si de Vest.

Contract cu Samsung
Furnizorul american de solutii de management si servicii BPO Sykes a anuntat ca va angaja pana in luna septembrie 300 de oameni in biroul deschis in acest an la Cluj, care va lucra exclusiv pentru compania sud-coreeana Samsung in Europa. Sykes cauta la Cluj absolventi cu studii superioare, vorbitori ai limbilor italiana, spaniola, portugheza, maghiara sau poloneza.
"Incepand din toamna anului 2009, am avut mai multe intalniri cu reprezentantii companiei Sykes, am analizat piata muncii din Cluj, iar in urma colectarii informatiilor primite, reprezentantii grupului american au decis sa mute anumite operatiuni pentru Samsung din alte locatii in Cluj. Municipiul Cluj-Napoca este deja un reper pe piata serviciilor de outsourcing sau call-center, fata de anul 2007, cand orasul incepea sa reprezinte doar o varianta atragatoare pentru investitii", a declarat pentru ZF Transilvania Florin Ochiana, HR Operations Manager Lugera & Makler, companie care alaturi de agentia de resurse umane Manpower din Cluj se ocupa de recrutarea angajatilor Sykes.
Grupul american Sykes a inchiriat deja spatii pentru birouri in proiectul Sigma Center din Cluj-Napoca. Reprezentantii companiei de resurse umane Manpower spun ca pentru joburile Sykes sunt cautati absolventi cu studii superioare, care au cunostinte de baza in domeniul IT, in special vorbitorii de italiana, pentru care compania ofera circa 100 de posturi.
"Am recomandat orasul Cluj-Napoca firmelor pentru care lucram, punandu-l, cel putin din punctul de vedere al fortei de munca, in fata altor orase precum Bucuresti, unde piata serviciilor pe acest segment devenise foarte competitiva. Cerintele Sykes, pentru angajare sunt cele pe care le regasim in mod normal atunci cand vorbim de persoane care lucreaza in BPO-uri sau call-center, particularizate, desigur, pentru departamentele din care vor face parte", a spus Florin Ochiana.
Potrivit reprezentantilor companiei Lugera & Makler, persoanele care intentioneaza sa lucreze in domeniul serviciilor BPO pot fi simpli absolventi de facultate sau trebuie sa aiba experienta in domenii similare, in functie de nivelul postului. Criteriul limbii vorbite este unul esential, insa sunt recrutati si candidati pentru resurse umane.

7.000 de absolventi din 2009 "s-ar incadra"
Compania Lugera & Makler a realizat anul trecut un studiu, din care rezulta ca circa 30% din absolventii facultatilor de profil din 2009 in Cluj au fost angajati de companiile care ofera servicii de outsourcing sau call-center. Pentru acest domeniu de activitate sunt cautati in special absolventii de limbi straine, studii economice, candidatii din departamentele de suport IT si politehnica. In anul 2009, la Cluj au absolvit in total circa 7.000 de studenti ai acestor facultati de profil.
O alta companie care si-a anuntat intentia de a face angajari la Cluj este Genpact Romania. Compania intentioneaza sa angajeze intre 500 si 1.000 de oameni pana la finele anului, dupa ce recent a deschis un nou centru in Cluj. Pozitiile sunt adresate, in special, absolventilor cu studii economice, contabililor si vorbitorilor de limbi straine. Pentru pozitiile manageriale (team leader) compania cauta experienta profesionala intre 3 si 7 ani si un profil economic sau de management.
Pentru pozitia de analist din departamentul de operatiuni, candidatii trebuie sa fie absolventii unei facultati cu profil economic, limbi straine sau filologie, sa cunoasca limba engleza si inca o limba europeana si sa aiba experienta de lucru cuprinsa intre 0 si 3 ani.
"In ultimii doi ani si jumatate am construit la Cluj o fundatie pentru industria de management al proceselor de business, prin faptul ca am investit in cateva sute de specialisti. In urmatoarele 12 luni estimam ca vor mai intra pe piata locala si alti competitori, schimbandu-se astfel dinamica pietei", a declarat pentru ZF Transilvania Iulia Nare, manager de resurse umane al Genpact Cluj.
Potrivit reprezentantilor Genpact Romania, in Cluj s-a inregistrat pana in prezent un numar record de aplicanti pentru pozitiile de entry-level (pentru joburi in finante-contabilitate sau pentru vorbitori de engleza), cu 582 de aplicatii pe job. Un angajat din outsourcing de pe o pozitie de entry-level castiga, in medie, 1.200 de lei (285 de euro) net pe luna, iar salariul poate creste pana la 1.600 de lei (380 de euro) net pe luna, daca angajatul mai cunoaste o limba straina in afara de engleza, potrivit informatiilor de la firmele de recrutare.

Se adapteaza universitatile din mers?
"Estimam ca piata va creste cu 30% la Cluj in urmatorul an, daca luam in calcul atat centrele de management al proceselor de business, precum si unitatile de call-center. Este de urmarit cat de proactive vor fi universitatile din Cluj in a raspunde necesitatilor pietei in crestere, dar si cum vor reactiona oamenii la aceste oportunitati", a spus Iulia Nare. Genpact este prima companie de management al proceselor de business intrata in Romania, in anul 2005, si care numara anul trecut circa 1.500 de angajati pe piata locala.
Si compania ING Asigurari a inchiriat un spatiu de 4.000 de metri patrati in cladirea de birouri Amera Tower din Cluj-Napoca si intentioneaza sa angajeze in acest an 300 de persoane, care sa asigure suport filialelor companiei din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Romania, Grecia si Spania.
Ulterior, pana in anul 2013, ING ar mai putea angaja circa 700 de oameni in birourile din Cluj, unde a fost stabilit sediul Centrului Regional de Servicii ING Asigurari. Compania cauta vorbitori de engleza, ceha, slovaca, poloneza, maghiara si greaca pentru operatiuni de tip back-office de asigurari de viata in departamentele de operatiuni, financiar si IT.

Cine angajeaza in 2010