Boc: Am ajuns sa luam masuri sporite de austeritate ca urmare a cheltuielilor fara acoperire incepand cu 2007. "Am ales raul cel mai mic"

Ziarul Financiar 09.05.2010

Masurile sporite de austeritate au fost cauzate de cheltuielile fara acoperire incepand cu 2007 si mai ales din 2008 si a crizei economice, a declarat duminica, premierul Romaniei, Emil Boc.

Cel putin de la mijlocul lui 2007 s-a rupt legatura intre productivitate si consum, din aceasta evolutie in care productivitatea a scazut iar salariile au crescut s-a ajuns in aceasta situatie, a argumentat premierul.

In privinta cheltuielilor, acestea au fost plafonate in 2009, mentinandu-se neschimbat deficitul, a declarat premierul. Banii primiti de la FMI in 2009 au fost folositi pentru acoperirea deficitului bugetar in 2009 si acoperirea unei parti din deficitul bugetar in 2010, a mai spus premierul.

"Daca nu luam masuri de austeritate, riscam sa ne indatoram in continuare, fara a putea investi in lucrari care sa aduca locuri de munca", a mai spus Boc.

"Am ales raul cel mai mic". Astfel a justificat premierul decizia de a reduce salariile si pensiile in schimbul cresterii impozitelor si taxelor.

Indemnizatia persoanelor cu handicap si alocatiile pentru copii nu vor fi afectate de decizia de reducere a salariilor si pensiilor, a spus premierul. Boc a mentionat ca niciun salariu nu va cobori sub 600 de lei.

Prin reducerea salariilor si pensiilor "vom putea plati catre firme de aproximativ 1 miliard de euro, vom putea asigura investitiile publice".

"Vom avea un program de investitii in economia rurala de 1 miliard de euro incepand cu 15 mai" si 700 milioane de euro vor fi investiti in infrastructura. Premierul a promis si 500 de kilometri de drumuri. "Vom putea finaliza anul acesta 4.000 de locuinte ANL", a mai mentionat Emil Boc. "Programele Prima casa, Rabla, Primul Siloz vor continua". Premierul a declarat ca va continua in continuare sa sustina firmele care vor angaja someri. "Vom avea un program agresiv de combatere a evaziunii fiscale", a mai spus premierul.

"Prin aceste masuri vom reusi sa ne mentinem pe un deficit bugetar de 6,8%, conform termenilor conveniti cu FMI", a incheiat premierul.