Policolor: Din toamna consumul de vopsele va intra pe crestere

Autor: Catalin Lupoaie 10.05.2010

Achille Bardelli, directorul general executiv al grupului Policolor-Orgachim, estimeaza ca din toamna anului 2010 se va intra pe un trend ascendent pe piata de lacuri si vopsele, insa abia din 2011 vom putea spune cu adevarat ca piata are potential de a reveni pe crestere reala.
Grupul Policolor-Orgachim si-a bugetat pentru anul acesta o crestere de 15%, pana la circa 80,5 mil. euro, din care 75% reprezinta veniturile realizate in Romania, restul fiind realizate de compania Orgachim din Bulgaria. Cresterea businessului se va datora investitiilor realizate in dezvoltarea facilitatilor de productie anul trecut de catre companie, dar si revenirii pe plus a vanzarilor in a doua parte a anului.
"Factorii determinanti pentru dezghetarea sectorului sunt revenirea economiei pe crestere, stabilizarea pietei muncii si a puterii de cumparare a romanilor si reluarea creditarii. Estimam o crestere a afacerii cu 15%. Ne asteptam ca odata cu iesirea din criza economica globala, industria constructiilor sa-si reia un ritm de crestere normal, care nu are cum sa fie mai mare de 10%", spune Bardelli. Din totalul businessului de 70 mil. euro realizat in 2009 de Policolor-Orgachim, circa 45 milioane sunt pe zona de vopsele si lacuri, restul reprezentand produse pentru constructii si industria chimica.
Bardelli sustine ca dupa prabusirea pietei imobiliare din 2009, tendinta naturala a Policolor a fost aceea de a-si proteja bunurile deja existente alegand varianta renovarilor si reamenajarilor. "Anul 2008 a fost ultimul de boom artificial, cresterile inregistrate atunci nefiind relevante pentru piata noastra deoarece evolutia lucrurilor nu era una naturala".
Policolor a alocat in 2009 fonduri pentru investitii de peste 4 milioane de euro in activitatile de cercetare-dezvoltare si in productie, automatizari si tehnologie, in urma carora personalul s-a redus, fara a preciza cu cat. In 2008, Policolor avea circa 580 de angajati in Romania.
"Aceeasi suma pentru investitii a fost bugetata si pentru 2010. Este cel mai mare nivel al investitiilor angajate de Policolor, in ultimii cel putin cinci ani", afirma Bardelli. Fondurile pentru investitii de anul acesta se vor concentra catre promovarea de produse noi, asa cum a fost vopseaua Spor cu ioni de argint, lansata recent de companie.
Policolor-Orgachim si-a mutat in ultimii ani aproape integral toate facilitatile de productie din Romania in Bulgaria, in afara de productia de vopsele pentru industria auto.
"Am implementat o strategie de grup, care s-a axat in principal pe restructurarea portofoliului de produse si separarea lor in centre de cost si profit. Pentru optimizarea costurilor si cresterea eficientei am creat pentru fiecare gama astfel de centre".

Piata a scazut cu 20-25%
Piata de lacuri si vopsele decorative a scazut anul trecut cu circa 20-25%, pana la circa 160-180 mil. euro, situatie care a afectat vanzarile diviziei deko a companiei, destinata constructiilor noi si fatade.
Policolor, fosta Intreprindere de Lacuri si Vopsele Bucuresti, este detinuta de fondurile de investitii Reconstruction Capital 2 si Romanian Investment Fund si a fost retrasa de pe Bursa la sfarsitul lui 2008, dupa ce a fost listata in 1997.