Reportaj - Criza constructiilor: in zona Militari - Lujerului din patru santiere se lucreaza doar pe unul. La „ralanti”

Autor: Cristi Moga 10.05.2010
  • 5.000 de apartamente noi erau anuntate la inceputul anului 2008 de catre dezvoltatori care au dat zeci de milioane de euro pe terenuri in zona Lujerului din Capitala, convinsi ca apropierea de statiile de metrou le va asigura o vanzare mai usoara a locuintelor "de pe hartie"
  • Doar 343 din cele 5.000 de locuinte au fost finalizate, alte 200 fiind in constructie.


Pentru a vedea singurul santier mare pe care se lucreaza in zona Lujerului din Capitala poti merge pe un drum destul de prost asfaltat sau intra, contra cost, prin parcul Politehnicii, de unde exista o "trecere" printr-un gard decupat.
"Se vede la un moment dat, in dreapta, o gaura in gard. E 6 lei intrarea in campus. Dati 3 lei si mergeti", ne explica portarul de la intrarea in campusul Politehnicii, cu chi tantierul intr-o mana, cum putem ajunge in zona proiectului rezidential Quadra Place.
Pana sa treci prin gaura din gard, bannerele cu inscriptia Quadra 2 iti atrag atentia de pe o cladire cu un singur nivel. Inauntru insa suntem informati ca reprezentantii de vanzari ai proiectului de locuinte s-au mutat, dar nu se stie unde.
Dincolo de gardul "cu gaura", se inalta un alt gard de doi metri in spatele caruia se vad blocurile portocalii ale ansamblului Quadra Place, format din 343 de aparta mente, unul dintre primele de mari di mensiuni finalizate in Bucuresti.
In spatele acestui gard pot fi observate cateva afise cu "de vanzare" pe la balcoanele blocurilor si femei cu copii in carucioare sau catei in lesa prin parcarea complexului.
La 200 de metri distanta insa, o macara si cateva zeci de muncitori impanzesc un bloc de circa 12 etaje, a carui structura a fost finalizata, la primele etaje putand fi observate si ferestre montate. Aici este al doilea santier din Militari al firmei pitestene Conarg, unde ar trebui construite circa 850 de apartamente.
Lucrarile par insa a fi derulate la "foc mic", iar in executie este doar unul din cele patru blocuri ale complexului de pe Strada Fabricii.
Odata cu debutul crizei pe piata locala, la sfarsitul anului 2008, lucrarile au fost suspendate complet la acest ansamblu. Dupa finalizarea proiectului Rasarit de Soare din Titan, in iarna acestui an, reprezentantii Conarg au anuntat ca vor reincepe lucrarile la Quadra 2, dar nu au dat detalii privind data finalizarii primelor apartamente. Pe placuta ansamblului poate fi observat ca autorizatia de constructie expira la sfarsitul acestui an, iar primul bloc pare a fi in grafic.
"Primul bloc va fi finalizat anul acesta. Nu am reluat vanzarile, procesul urmand sa se deruleze intr-un spatiu din cadrul Quadra Place. Preturile vor fi apropiate de cele din Rasarit de Soare, circa 900 de euro/metrul patrat construit", spune Romeo Cazanescu, directorul general al Conarg Real Estate.
Un alt antreprenor local din constructii, Ion Avram, a anuntat de asemenea ca va reincepe lucrarile la un ansamblu de locuinte din zona - Primavara Lujerului -, dar macaralele de pe santierul din vecinatatea hipermarketului Cora par abandonate. "Nu stiu. Baietii cred ca si-au luat liber astazi. Au zis ca reincep constructia, dar eu stiu? Daca da banca bani vor construi. Dar am inteles ca pe niciun santier nu s-au mai dat credite", spune paznicul santierului unde ar trebui construite 1.000 de apartamente. Peste gard, din beton se vad iesind barele de fier care ar trebui sa sustina cele cinci tronsoane cu 16 etaje ale proiectului de locuinte, dar momentul finalizarii proiectului pare indepartat. Initial, termenul de livrare era aprilie 2010. Dar de cel putin un an santierul arata la fel.
Trecand pe langa pasajul Lujerului, pe partea dreapta, vizavi de mallul Plaza Romania, poate fi observat un gard albastru in spatele caruia se afla terenul de 4,3 hectare al fabricii Electrotehnica. Spaniolii de la Gran Via au demolat fosta fabrica inca din 2008 pentru a face loc unui proiect format din locuinte, birouri, hotel si spatii comerciale evaluat la peste 200 de milioane de euro. Dupa demolare s-a instalat insa linistea pe terenul cumparat cu 30 de milioane de euro de mai bine de trei ani, iar dezvoltatorii nu dau niciun semn ca lucrurile s-ar putea schimba prea curand.
Si vecinii de la Plaza au ceva probleme cu un santier. Cladirea de birouri Anchor Plaza Metropol, de pe bulevardul Timisoara, este in continuare la stadiul de structura, desi lucrarile au fost incepute de mai bine de doi ani. Niciun muncitor nu perturba linistea locuitorilor din zona, dar reprezentantii Anchor Grup si-au manifestat intentia de a relua lucrarile in aceasta vara. Mai trebuie insa ca si companiile sa caute spatii de birouri, pentru a face sens continuarea investitiei de 50 de milioane de euro.
Dupa Pipera, Militari era unul dintre cartierele cele mai efervescente din punct de vedere imobiliar din Capitala, dar si aici criza a dat peste cap planurile dezvoltatorilor de locuinte si spatii de birouri. Toti au mizat pe accesul la metrou, dar scaderea preturilor la locuintele vechi si a vanzarilor de apartamente "off-plan" a determinat in 2008 oprirea celor mai multe proiecte, care prevedeau constructia a peste 5.000 de locuinte noi.

Proiecte imobiliare de 400 mil. euro pe un kilometru patrat