Decathlon va deschide anul acesta un magazin in ERA Iasi, iar Omilos incepe un mall

Autor: Cristi Moga 11.05.2010

Compania de dezvoltare imobiliara Omilos a vandut 2,2 hectare de teren francezilor de la Decathlon pentru constructia unui magazin in parcul comercial ERA Iasi, confirmand informatiile publicate de ZF in toamna anului trecut, si intentioneaza ca in acest an sa inceapa constructia unui mall in cadrul proiectului, in urma unei investitii de circa 25 de milioane de euro.

"Am semnat un acord pentru vanzarea terenului de la sfarsitul anului trecut, tranzactia fiind conditionata de obtinerea autorizatiei de constructie. Am obtinut autorizatia in februarie si am facut transferul de proprietate, urmand ca cei de la Decathlon sa inceapa constructia pentru a deschide magazinul la sfarsitul acestui an", a declarat pentru ZF Graham Kilbane, general manager al companiei cu actionariat cipriot Omilos.

Decathlon a cumparat un teren de 2,2 ha care ii permite si o eventuala extindere a magazinului. "Vom deschide magazinul la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an, urmand sa avem un spatiu acoperit de 3.000 de metri patrati in care vom comercializa produse pentru practicarea a 50 de sporturi, o sala de fitness si un spatiu exterior de 3.000 de metri patrati pentru terenuri", a precizat Fabrice Beschu, country manager al Decathlon pe piata locala.

Francezii, care au deschis primul magazin de pe piata locala in cartierul bucurestean Militari, si-au securizat alte cinci deschideri pe piata locala - doua in Bucuresti (Grand Arena si Pallady Shopping Center) si cate un magazin in Constanta, Timisoara si Brasov.

Reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze valoarea investitiei in magazinul din Iasi, bugetul mediu alocat pentru unitatile inchiriate fiind de circa 4 mil. euro. ERA Iasi este unul dintre cele mai mari parcuri comerciale din afara Bucurestiului, avand printre retaileri Carrefour, Parktiker, Mobexpert si Altex, precum si o galerie comerciala al carei grad de ocupare este de 90%, potrivit reprezentantilor Omilos.

"Proiectul atrage acum circa 10.000 de oameni zilnic. Cifrele nu sunt la fel de mari precum ne-am dori, dar consideram ca este momentul potrivit pentru a incepe lucrarile de constructie la mall, datorita costurilor de constructie si faptului ca mai sunt retaileri care se uita catre piata locala", a mai spus Kilbane.

Proiectul de mall a fost regandit, suprafata inchiriabila fiind redusa de la 42.000 mp la circa 28.000 mp. "Investitia in acest proiect este estimata la 25-30 mil. euro. Negociem un imprumut cu acelasi consortiu de banci care a finantat si prima faza a proiectului", spune britanicul.

Omilos a atras o finantare de circa 80 mil. euro de la Bancpost, Banca Romaneasca, Bank of Cyprus si bancile-mama pentru construirea parcului comercial, a carui prima faza a fost finalizata in toamna anului 2008. Realizarea mallului si a magazinului Decathlon ar putea duce valoarea cumulata a investitiilor in parcul comercial ERA din Iasi spre 120 mil. euro. Proiectul poate fi comparat cu parcul comercial din Baneasa sau Militari Shopping in Bucuresti sau cu proiectul European Retail Park din Sibiu. "Dupa finalizarea centrului comercial vom mai avea disponibil un teren de opt hectare si speram ca in urmatoarea perioada sa putem face noi anunturi privind atragerea unor chiriasi in cadrul parcului comercial. Omilos mai detine un al doilea parc de retail in Oradea, avand drept chiriasi Carrefour, Mobexpert si Bricostore.