Romania la Raport - Statul a alocat miliarde de euro in ultimii ani pentru energie, dar companiile din acest sector sunt un sac fara fund. Unde se duc banii?

Autor: Roxana Petrescu 12.05.2010

Statul a facut si a refacut zeci de studii despre modul in care ar trebui organizat sectorul energetic, dar specialistii spun ca de fapt in ultimii 20 de ani au fost putine realizari notabile, caracterizand tot acest timp simplu: "In energie se vorbeste mult, dar se face putin. Niciodata nu a fost un lucru serios si coerent." Nicio strategie nu a durat mai mult de o guvernare, iar lipsa unei viziuni vorbeste de la sine: majoritatea termocentralelor au durata de viata expirata, sistemul de transport al gazelor si al energiei este depasit tehnic, companii cu valori de piata de peste 10 miliarde de euro sunt incapabile de a deveni jucatori regionali sau macar de a face investitii in unitati orientate spre noile tendinte ale energiei: centralele pe gaz sau cele in energia eoliana. Pe de alta parte, doar in ultimii trei ani subventiile acordate de Ministerul Economiei au fost de peste 1,5 miliarde de lei , cea mai mare parte a banilor fiind pompata in Compania Nationala a Huilei care are datorii de un miliard de euro, imposibil de recuperat.



Desi anul acesta companiile subordonate Ministerului Economiei spun ca au fonduri de peste 2 miliarde de euro, cu 65% mai mult comparativ cu anul trecut, rezultatele nu se vad. Insa pe partea privata a energiei, investitorii se intrec in ridicarea de turbine eoliene facand din Dobrogea cea mai fierbinte zona a momentului din punct de vedere energetic sau sunt pe cale sa finalizeze investitii pe gaz, mai mari decat un reactor de la Cernavoda.

"Nimeni nu este nevinovat in ultimii 20 de ani de neperformanta tranzitiei prin care a trecut Romania. Asa ca toata clasa politica trebuie sa-si asume insuccesul tranzitiei catre economia de piata si va trebui sa incercam sa facem ce trebuie facut pentru Romania, ca sa nu perpetuam greselile din trecut. Deci, va trebui sa vedem rezultatele subventiilor acordate", a afirmat Adriean Videanu, actualul ministru al economiei. Astfel, in al doisprezecelea ceas, ministrul economiei spune ca ani de-a randul s-au acordat subventii pentru activitati care nu au fost restructurate, care nu au generat niciun fel de performanta.

"Trebuie sa analizam eficienta subventiilor, nu ne mai putem permite acordarea fara eficienta. Analizam acest lucru inclusiv la Compania Nationala a Huilei (CNH), mai ales ca la finele anului 2010 subventia va lua sfarsit, din 2011 nu va mai fi posibil sa dam subventii la huila. Eroarea din ultimii 20 de ani nu mai trebuie continuata. Practic, s-au dat subventii fara niciun fel de performanta", a precizat Videanu.

Compania Nationala a Huilei, cel mai mare datornic al momentului, a beneficiat anual de zeci de milioane de euro, dar in lipsa unei strategii de reorganizare compania a continuat sa acumuleze datorii uriase care azi au ajuns la un miliard de euro. Potrivit bugetului Ministerului Economiei, in ultimii trei ani au fost acordate subventii de peste 1,5 mld. lei pentru companiile subordonate, cea mai mare parte a banilor fiind inghitita de CNH.

"In anii '95-'96 lucrau peste 200.000 de oameni in industria huilei si lignitului. Acum mai sunt cam 20.000 de oameni cu perspectivele de a fi redusi in urmatorii ani. Nu se poate extrage huila din Romania fara subventii indiferent de tehnologie. Ce pot sa fac?", se intreba in urma cu cateva saptamani secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. Raspunsul pentru aceasta problema pare sa prinda contur: falimentarea companiei care ani de-a randul a inghitit fonduri mari de la bugetul de stat.

Dar problema CNH nu este singura risipa din sectorul energetic, irosirea banilor mergand pana la mentinerea in functiune a unor unitati care nu sunt necesare sau la achizitia de autoturisme de milioane de lei intr-un nou an de criza. Asa este cazul Romgaz, care in primele patru luni ale anului a luat masini de 2 milioane de lei, sau al Electrica, unde se plateste o suma similara pentru achizitionarea de autoturisme in regim de inchiriere pentru deservirea salariatiilor.

Un nou inceput la fiecare guvernare

Odata cu inceperea fiecarei guvernari se fac noi strategii, se anunta proiecte noi care in mod obligatoriu trebuie sa le anuleze pe cele facute anterior, lucru care inseamna alte fonduri irosite.

"As fi doctor daca as avea cifrele acestea", a declarat Videanu raspunzand unei intrebari privind suma pe care statul a platit-o in ultimii ani facand sau refacand studii de fezabilitate si strategii pentru sectorul energetic. O alta necunoscuta este cea a fondurilor care s-au investit in ultimii cinci ani in sectorul energetic. Statisticile europene arata insa ca in ciuda banilor investiti de companiile din energie, capacitatea totala instalata a unitatilor de producere a scazut in ultimii 10 ani in contextul in care foarte putine unitati au beneficiat de programe ample de retehnologizare.

"Singurele investitii majore care s-au facut in ultimii 20 de ani au fost cele doua reactoare de la Cernavoda si cateva reabilitari. In rest, investitii mari nu au fost. Cel putin in sectorul termo, in acest moment sunt doua presiuni foarte mari. Prima ar fi ca multe unitati sunt la limita vechimii, iar a doua ar fi ca unele se confrunta cu presiuni de mediu atat de mari incat vor fi inchise", spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), om cu o experienta de peste 30 de ani in sectorul energetic care in prezent se afla in top managementul CEZ Romania.

Una dintre strategiile energetice realizate recent, in mandatului lui Varujan Vosganian, care in prezent este rescrisa de catre Adriean Videanu, arata ca 80% dintre grupurile termoenergetice din Romania au fost instalate in perioada 1970-1980, in prezent depasindu-si durata de viata normala.

"In ultimii zece ani au fost modernizate/retehnologizate unele centrale termoelectrice reprezentand aproximativ 10% din puterea instalata. In ceea ce priveste grupurile hidroenergetice, 37% din totalul acestora au durata de functionare depasita. 65% din retelele electrice de distributie sunt caracterizate printr-un grad avansat de uzura fizica, 30% din instalatii fiind echipate cu aparataj produs in anii '60. Circa 69% din lungimea totala a sistemului national de transport are durata normata de functionare depasita." Acestea sunt doar cateva cifre care apar in Strategia energetica a Romaniei pentru 2007-2020.

Aceiasi consultanti, strategii diferite

"Schimbarile politice sunt foarte dese si fiecare se simte confortabil s-o ia de la capat. Niciodata nu a fost un lucru serios si coerent in ceea ce priveste acest sector. Specialisti sunt in aceasta piata, dar de fiecare data cand se schimba o putere trebuie sters totul. Cel mai important lucru de facut este ca investitiile strategice sa fie transguvernamentale", mai spune Lungu.

In ultimii ani, au existat doua planuri majore de reorganizare a sistemului energetic, in care s-au facut diferite studii si, in functie de guvernare, aceste studii au avut rezultate diferite. Astfel, daca in vremea guvernarii PNL era oportuna crearea unui "campion national" care se integreze majoritatea companiilor de producere a energiei, in guvernarea PD-L ideea promovata este aceea a infiintarii a doua companii nationale energetice.

"Unu sau doi campioni nationali si acelasi consultant. Este incredibil ca aceiasi oameni sa sustina doua solutii diferite in functie de guvernare. La un moment dat, strategia energetica ar trebui sa devina lege. Oricum, in Romania acum as spune ca principala problema este inlocuirea capacitatilor energetice si nu cresterea puterii instalate. S-a vorbit mult, dar s-a facut putin", conchide Lungu.

Termocentrale mentinute artificial pentru plata unor salarii

Tocmai mentinerea in functiune a unor capacitati ineficiente de productie a energiei este o alta sursa de risipa prin plata unor salarii nejustificate.

"In Romania sunt capacitati instalate de circa 20.000-22.000 de MW din care functioneaza cam 6.000-9.000 de MW pentru a acoperi consumul. Cam 6.000 de MW sunt tinuti in functiune pentru a asigura rezerva sistemului. Restul exista pentru ca niste oameni sa ia bani si sa faca anumite contracte de achizitii sau sa plateasca amortizari", spune Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Potrivit acestuia, in afara de partea hidro si nuclear de producere a energiei, restul unitatilor termo sunt depasite tehnologioc, singurele care mai pot rezista fiind cele trei complexuri energetice din bazinul Olteniei. "Grupurile retehnologizate pana acum sunt niste fleacuri", spune Constantinescu.

Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat statul are incheiate de aproape doi ani parteneriate public-private de circa 2 mld. euro cu companii internationale pentru realizarea a trei noi centrale, doua pe gaz si una pe carbuni. Aceste parteneriate insa nu au reusit sa depaseasca stadiul de studii de fezabilitate.

La Braila, Termoelectrica, alaturi de Enel (Italia) si E.ON (Germania), ar fi trebuit sa faca o centrala pe carbuni de 800 MW, la Galati, statul impreuna cu cehii de la CEZ ar trebuie sa mai faca o centrala pe gaz, iar Termoelectrica alaturi de GDF SUEZ ar fi trebuit sa se apuce de o centrala de 400 MW la Borzesti. In acest timp in care proiectele zac ingropate in teancuri de hartii, Petrom a facut de unul singur o centrala de 860 MW, mai mare decat un reactor de la Cernavoda, pe care o va pune in functiune anul viitor in urma unei investitii de 500 mil. euro. Mai mult, Termoelectrica ar urma sa intre in faliment potrivit celor mai recente declaratii ale ministrului economiei Adriean Videanu.

Un alt proiect blocat este cel al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect de 4 mld. euro, in care statul isi doreste participatia majoritara, dar pe care nu are fonduri sa o sustina. Ministrul economiei a declarat in repetate randuri ca isi doreste reducerea acestei participatii, aceasta fiind a doua razgandire din partea statului roman, dupa ce acesta a trecut de la o participatie de 20% la una de 51% in detrimentul celor sase investitori privati. "Au blocat privatizarea si nu au mai facut nimic. De cand au lansat ideea campionului national s-a stricat totul", mai spune Constantinescu.

Multe hartii putine lucruri concrete

Electrica, una dintre cele mai importante companii de stat, se chinuie de trei ani sa realizeze un proiect eolian, banii nefiind o problema in conditiile in care compania beneficiaza de fondurile din privatizari. Intre timp, CEZ va pune in functiune anul acesta 139 de tubine eoliene.

Termoelectrica are de doi ani semnate parteneriate cu CEZ si GDF SUEZ pentru realizarea unor grupuri noi pe gaze de cate 400 MW fiecare la Galati si Borzesti. Niciunul nu a trecut de faza de studii. Intre timp, Petrom a inceput in 2009 constructia unei centrale pe gaz de 860 MW pe care o va pune in functiune in 2011.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavod~ au o intarziere de cel putin un an in contextul in care statul s-a razgandit pentru a doua oara privind participatia sa in proiect.

Romgaz a preluat de un an o termocentrala, dar este "prematur" pentru companie sa se pronunte asupra planurilor privind acest proiect. Compania nu a anuntat niciun plan pentru energia eoliana, in timp ce Petrom va construi pana in 2011 un parc de minim 45 MW.

Desi anul acesta conducta de interconectare Arad - Szeged trebuia sa fie pusa in functiune, dupa 10 ani de discutii pentru o teava de 100 de kilometri, proiectul inca nu functioneaza. Romania discuta in schimb despre proiecte precum Nabucco, SouthStream sau mai nou AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania, Interconector).

Listarea pe bursa a companiilor de stat este o solutie propusa de peste doi ani. Anul viitor insa, actiunile Romgaz ar putea sta alaturi de cele ale Transelectrica si Transgaz, singurele companii energetice de stat listate recent.

In mai putin de doua luni, ar trebui infiintate cele doua companii energetice Electra si Hidroenergetica. Termenul a fost devansat cu jumatate de an, infiintarea celor doi campioni fiind cea mai noua strategie de reorganizare a sistemului energetic.

CNH are in acest moment datorii de un miliard de euro, dupa ce pana acum au fost pompate in companie subventii de sute de milioane de euro. Cel mai probabil, compania va fi inchisa in contextul in care anul acestea este ultimul in care statul mai poate plati subventii.

Electrica sau Romgaz sunt doar cateva dintre companiile care si-au anuntat intentia a de deveni jucatori regionali. Electrica este in continuare prezenta doar in Romania, in timp ce Romgaz are anumite operatiuni de explorare in Polonia.