Guvernul vrea iar taxe mai mari pentru softisti. E o decizie „pripita”, spun firmele

Autor: Magraon Andreea 11.05.2010

Companiile locale si multinationale care sunt implicate in productia de software asteapta sa vada daca Guvernul va mentine sau nu scutirea de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor IT.

Guvernul s-a angajat, prin memorandumul suplimentar de intelegere convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si UE, sa extinda baza de impunere pentru impozitul pe venit inclusiv prin eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Executivul a avut si in 2008 intentia de a anula facilitatile pentru programatori, dar a revenit asupra deciziei astfel ca scrisoarea executivului catre FMI a fost primita cu destul de mult calm in comunitatea IT.

Potrivit lui Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor a Camerei Deputatilor, aceste decizii nu sunt inca batute in cuie, avand in vedere ca ele trebuie adoptate de Guvern. El a declarat ca a atras atentia ministrului de finante si ministrului comunicatiilor, dar si premierului in ceea ce priveste efectele negative ale acestei masuri, printre care emigrarea programatorilor. Pambuccian a adaugat ca pe piata europeana exista deja un deficit foarte mare de programatori, iar Romania ar putea sa-si piarda specialistii in acest domeniu printr-o astfel de masura.

Guvernul va discuta masurile din scrisoarea de intentie catre FMI dupa reuniunea Consiliului Economic si Social, care se va intruni vineri, a declarat pentru ZF purtatoarea de cuvant a executivului, Ioana Muntean.

Companiile care produc software sustin ca eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor nu va avea un impact major si nu va aduce sume importante la bugetul de stat.

"Mi se pare o decizie pripita. Se vor aduce putini bani la buget, iar suma va fi mai mult simbolica", a declarat pentru ZF Alexandru Costin, director general al Adobe Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de aplicatii de design grafic. Compania are 145 de angajati, dintre care 65% beneficiaza de aceasta scutire. El sustine ca in urma acestei masuri statul va economisi doar 1,2 milioane de lei anual (aproape 300.000 de euro).

Costin a adaugat ca masurile sunt unele "extreme" si ca programatorii vor emigra catre state precum Finlanda sau Canada. "Aceste tari atrageau programatorii romani inainte ca scutirea de impozit pe venit sa fie adoptata (in 2004 - n. red.)", a declarat Costin. El sustine ca si interesul investitorilor straini in Romania va scadea, avand in vedere ca vor creste cheltuielile cu personalul cu pana la 16 procente.

Scutirea de la plata impozitului pe venit se acorda programatorilor care au diploma in una dintre specializarile Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica (sau Comunicatii, Contabilitate si Informatica de gestiune) si sunt angajati intr-o companie care produce soft.

La randul sau, Eu-gen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants, sustine ca o astfel de masura nu va reprezenta o sursa importanta de venit la buget si ea nu va fi luata pentru a "salva Romania de la colapsul financiar", ci pentru echitabilitate si regim egal intre categoriile sociale.

"Nu cred ca o astfel de masura va avea efecte extreme precum retragerea investitiilor straine sau emigrarea masiva a programatorilor", a declarat Schwab-Chesaru, care a adaugat ca este posibil insa sa creasca numarul celor care vor renunta la statutul de angajat preferand sa-si primeasca banii ca persoane fizice autorizate sau microintreprinderi, in contextul in care impozitele catre stat se vor mari. Chesaru a mai spus ca nu eliminarea scutirilor pentru programatori este principala "drama" a sectorului IT din Romania, ci indecizia politica cu privire la proiectele publice.

"Daca se anuleaza aceasta scutire, dar se da drumul la proiectele publice din domeniul IT care exista momentan pe hartie, sigur ca nicio companie de soft din Romania nu va plange", a mai spus el.

Sebastian Ghita, proprietarul grupului IT Asesoft, sustine ca eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT este gresita, statul urmand sa piarda de 12 ori mai mult decat ar castiga prin aplicarea acestei masuri.

Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an.

Nicio companie sau asociatie IT nu a putut aproxima insa numarul programatorilor care beneficiaza de scutirea de la impozitul pe venit.

"Romania este un «brand» in IT atat in Europa, cat si in America de Nord. Se stie ca romanii au o calitate profesionala foarte buna. Scutirea de impozit pe venit pentru programatori era un semnal timid ca statul este interesat de acest domeniu, iar renuntarea la aceasta este de asemenea un mesaj strategic", a declarat pentru ZF Mihai Popescu, directorul general al furnizorului local de soft si servicii Software Development & Consulting (SDC). El a mai spus ca impactul efectiv nu va fi atat de mare, deoarece legea oricum era extrem de restrictiva si doar un numar limitat de angajati dintr-o companie IT putea beneficia de scutirea de impozit. "Estimam ca pentru salariatii care beneficiau de aceasta scutire cresterea costurilor va fi de aproape 24%", a mai spus Popescu.

Cat se plateste

O firma plateste in mod normal 7.300 de lei pentru ca un angajat sa primeasca un salariu net de 4.000 de lei. In cazul programatorilor, firmele de soft platesc cu 1.000 de lei (250 de euro) mai putin pentru acelasi salariu net. La o firma de soft cu 100 de programatori cu salariu net de 4.000 de lei, costurile totale ale angajatorului sunt mai mici fata de o firma obisnuita cu 25.000 de euro pe luna si cu 300.000 de euro intr-un an.