Brutariile lui Dragos Petrescu vor fi aprovizionate de Copos si Ion Avram

Autor: Cristina Stoian 11.05.2010

Dragos Petrescu, proprietarul City Grill, care a obtinut master-franciza pentru reteaua de brutarii germane BackWerk, va deschide prima unitate luna viitoare in zona Universitate din Capitala, pe locul fostului Depozit de Calculatoare, in urma unei investitii de 150.000 de euro.

"Va fi o brutarie de tip discount, conceptul de auto-servire micsorand cel putin cheltuielile cu personalul. Pentru inceput vom importa tot, incepand de la echipamente pana la ambalaje, dar pe parcurs cautam parteneri locali pentru diminuarea costurilor de dezvoltare la circa 100.000 de euro per unitate", a declarat Daniel Mischie, asociatul lui Petrescu in cadrul companiei Trotter Consulting, care detine master-franciza pentru BackWerk.

Pe langa furnizorul principal, DeliFrance, care este prezent in Romania doar in HoReCa (hoteluri si restaurante - n. red.) cu importuri de patiserie, BackWerk a semnat parteneriate pentru livrarea de semipreparate cu AnaPan, companie detinuta de omul de afaceri George Copos si cu Can Serv, businessul lui Ion Avram, care controleaza supermarketurile Primavara si o fabrica de paine. Pe partea de bauturi, furnizorii sunt Lavazza si Pepsi.

Anul acesta, Petrescu va deschide trei unitati, urmand ca in cinci ani sa ajunga la 25 de brutarii, majoritatea urmand sa fie acordate in franciza. Investitia totala pana in 2015 va atinge nivelul de circa 3 milioane de euro, la o medie de 120.000 de euro pe spatiu. "Noi ne vom ocupa de lansarea fiecarei unitati, apoi o vom lasa pe mana francizatului. Avem deja 10 aplicanti. Vanzarile lunare tintite sunt de 30.000-40.000 de euro pe fiecare brutarie, acestea urmand sa fie plasate in zone cu trafic de cel putin 10.000 de persoane zilnic. Vizam orase ca Brasov, Iasi, Constanta, Craiova, Arad sau Pitesti", spune Dragos Petrescu, care intentioneaza sa angajeze 15 persoane in fiecare magazin, adica circa 400 de oameni in urmatorii 5 ani.

Preturile, care se situeaza intre 1 leu si 10 lei vor fi cu 20%-30% mai mici decat ale competitorilor directi Paul sau French Bakery, potrivit companiei.

Brutariile BackWerk, in numar de 275 la nivel international, comercializeaza produse de panificatie, patiserie, sandviciuri, produse de cofetarie si bauturi calde.

La nivel local, consumul mediu anual de paine pe cap de locuitor este de 120 kg, cu 50% mai mare decat in Germania, de exemplu, unde volumul se situeaza la 85 kg anual.

"Chiar daca 75% din consumul de paine o reprezinta franzela, se simte o scadere a cantitatii consumate, dar o crestere din punct de vedere valoric", afirma Mischie.

Grupul City Grill a terminat 2009 cu o cifra de afaceri de 13,6 mil. euro (57 mil. lei), 13 restaurante si cafenele si circa 600 de angajati.