Administratorul Flamingo sustine ca actiunile nu mai au valoare. Un pariu pierdut pentru Adamescu si Tiriac?

Autor: Alexandru Anghel 12.05.2010

Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, administratorul juridic al Flanco, spune ca negociaza pentru atragerea unui nou investitor a carui infuzie de capital ar putea dilua participatiile oamenilor de afaceri Dragos Cinca, Dan Adamescu si Ion Al. Tiriac.



In prezent conducerea retailerului Flanco impreuna cu administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania, desfasoara negocieri cu cinci investitori pentru preluarea companiei, caz in care oamenii de afaceri Dragos Cinca, Dan Adamescu si Ion Alexandru Tiriac ar putea iesi din afacere.

"Practic actionarii lui Flamingo au pierdut. Valoarea actiunilor este, sa zicem, zero in momentul de fata, pentru ca ceilalti creditori au prioritate. Am facut un business plan si urmarim atragerea unui investitor. Exista discutii complexe cu cinci investitori si fiecare are scenariul ei", a declarat Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, care este administratorul juridic al Flanco.

Dan Adamescu si Ion Alexandru Tiriac nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la inchiderea editiei, iar Alexander Adamescu, fiul proprietarului magazinului Unirea, nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Ion Alexandru Tiriac a achizitionat in primavara anului trecut 5,12% din actiunile Flamingo pentru circa 300.000 de euro, Dan Adamescu a cheltuit aproape 1 milion de euro pentru a ajunge la 20%, iar Midfair Management, firma controlata de un offshore din Cipru, a investit circa 1,2 milioane de euro pentru 22% din actiuni. Midfair are sediul in magazinul Unirea, controlat de Adamescu.

Reprezentantii retailerului au mentionat ca in cele cinci variante discutate intra un investitor institutional, antreprenori si chiar recapitalizarea companiei de catre actualii actionari, o decizie finala urmand sa fie luata dupa iesirea din insolventa, programata pentru luna septembrie 2010.

In cazul in care se concretizeaza atragerea unui investitor, prin capitalizarea Flanco printr-o infuzie de capital detinerea de 100% a Flamingo in cadrul retailerului se va dilua si odata cu aceasta si puterea de decizie a actionarilor sai.

"Odata cu intrarea in insolventa actionarii sunt ultimii ca importanta. Este acum practic o firma care nu mai apartine actionarilor, ci bancilor. Vechii actionari o sa aiba un cuvant de spus in masura in care bancile vor agrea o solutie pentru scoaterea firmei din insolventa", a declarat anterior pentru ZF Dragos Cinca, fondatorul companiei unde mai detine 25% din actiuni.

ING in actionariatul Flanco

Datoriile retailerului de electrocasnice au ajuns la aproximativ 60 mil. euro la banci si furnizori. Reprezentantii companiei spun ca furnizorii si-au asumat deja pierderile, aprovizionarea se realizeaza cu plata pe loc, iar recompensarea lor va avea loc in perioada urmatoare prin contractele derulate.

In cazul bancilor, unde datoriile acumulate urca la 34 de milioane de euro, prin intrarea in insolventa datoriile s-au redus la 12-15 milioane, ceea ce reprezinta creantele acoperite de stocuri.

"Ne gandim la o conversie a datoriilor in actiuni ale companiei in viitor. Investitorul ar primi pachetul majoritar, iar diferenta sa fie oferita ca o diminuare a pierderilor creditorilor bancari", a spus Cionca.

Astfel, ING, UniCredit Tiriac si BRD ar putea deveni actionari ai Flanco, prin conversia creantelor in actiuni. Cea mai mare datorie, de 17,2 milioane de euro, a retailerului este fata de ING, banca care a cerut in decembrie falimentul Flamingo si care a recurs la insolventa pentru protectia fata de creditori.

"Decizia de a deveni actionari este a lor. Noi spunem ca nu ar avea de ce sa nu accepte. In varianta falimentului valoarea de lichidare este de 4 milioane de euro sau de 7 mil. euro cu tot cu recuperarea creantelor. In varianta buna vrem sa dam pana la 15 milioane de euro obligatii de plata asumate fata de banci, plus actiuni", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flanco.

"Vorbim de un nou Flanco"

Planul de reorganizare al Flanco pentru iesirea din insolventa in luna septembrie presupune reducerea datoriilor la un nivel care sa poata permite viitoare investitii si trecerea la profit operational pana in iunie a celei mai mari parti a celor 70 de magazine din retea, cu suprafata de vanzare de 31.000 mp. "Niciun investitor nu vine intr-o companie care pierde bani. In iunie ajungem la EBITDA neutru si discutiile cu creditorii sunt altele, pentru ca nu mai pierdem bani. Vorbim de un nou Flanco acum", a spus Olteanu. El a aratat ca in prezent mai mult de 40 de magazine din retea au profit operational, iar pana la finalul lunii urmatoare aproape toate nu vor mai inregistra pierderi.

Reprezentantii Flamingo au mentionat ca din ianuarie 2009 pana in aprilie 2010 costurile lunare ale companiei au fost reduse de la 11 milioane de lei la 4 milioane de lei, costul chiriei a scazut de la 17,1 euro/mp la mai putin de 10 euro/mp. De la inceputul lui 2010 Flanco a inchis 6 magazine si a deschis alte 4, iar pana la final de an urmareste inaugurarea a inca 10 unitati. Compania mai are 439 de angajati in magazine, fata de 1.500 in urma cu un an.