CULISE DE TEATRU/ „Cântecul lebedei” in Capitala Culturală Europeană 2010

Autor: Ziarul de Duminica 12.05.2010
In acest an, oraşul Pecs din Ungaria este Capitală Culturală Europeană, aici concentrându-se, pe parcursul intregului an, unele dintre cele mai mari şi mai importante evenimente culturale ale anului.
Din calendarul evenimentelor organizate la Pecs in 2010 nu putea lipsi teatrul, pe scena Teatrului Naţional Pecs fiind invitate cele mai bune şi mai reprezentative producţii europene in domeniu.
România este reprezentată in acest an in Capitala Culturală Europeană de spectacolul "Cântecul lebedei", după A. P. Cehov, in regia lui Mihai Măniuţiu - producţie a Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad. Spectacolul s-a jucat in seara zilei de 7 mai, actorii arădeni având misiunea de a reprezenta, in faţa personalităţilor culturale invitate la Pecs, atât arta teatrală românească, cât şi cultura română. "Cântecul lebedei" a avut premiera in data de 27 martie 2010 şi prezintă publicului un recital actoricesc de inaltă valoare, susţinut de actorul Ovidiu Ghiniţă - cel care deţine rolul principal.

Mihai Măniuţiu este cunoscut şi in Ungaria ca un mare regizor de teatru, cel mai recent spectacol al său - "Cântecul lebedei", de la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad - fiind aşteptat cu interes in Capitala Culturală Europeană, Pecs. In deplasarea teatrului arădean in Ungaria s-a implicat şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, care a sprijinit direct trupa arădeană, datorită importanţei invitaţiei primite de TCIS Arad din partea organizatorilor manifestărilor dedicate Capitalei Culturale Europene a anului 2010.