Cele mai mari economii europene dau semne usoare de revenire, dar investitorii sunt sceptici

Autor: Cristina Roşca 13.05.2010

Germania, cea mai mare economie europeana (2.495 mld. euro), a surprins economistii avansand in mod neasteptat, pe fondul cresterii exporturilor si a volumului investitiilor realizate de companii, care au echilibrat balanta, dupa o iarna geroasa, scrie Bloomberg.

Si economia Frantei (1.950 mld. euro) a crescut in primele trei luni ale acestui an comparativ cu cele trei luni anterioare, pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in perioada ianuarie - martie cu 0,2% comparativ cu ultimele trei luni din 2009, cand avansul revizuit a fost tot de 0,2%, potrivit Biroului National de Statistica din Wiesbaden.

Economistii estimasera o stagnare. Prin contrast, in cazul Frantei performantele economice au fost sub asteptari. PIB-ul celei de-a doua economii europene ca marime a crescut cu 0,1% in primul trimestru, dupa o expansiune de 0,5% in trimestrul patru al anului trecut, conform institutului Insee din Paris. Cresterea an la an a fost de 1,7% in cazul Germaniei si de 1,2% in cazul Frantei.

Dupa ce cea mai grea iarna din ultimii 14 ani a suspendat activitatea sectorului de constructii, ultimele rapoarte sugereaza ca motoarele economiei germane s-au pus in miscare din nou cand santierele de constructii s-au redeschis, odata cu venirea primaverii. Germania sta bine si la capitolul datorie, in conditiile in care mai multe tari din zona euro sunt macinate de aceasta problema.

Exporturile salveaza economiile vestice

In conditiile in care euro a inceput sa piarda teren in fata dolarului american incepand cu luna noiembrie a anului trecut, exporturile tarii care pana nu demult purta titlul de cel mai mare exportator al lumii au devenit mai competitive in afara granitelor zonei euro. Vanzarile in strainatate au crescut cu 10,7% in luna martie, cel mai puternic avans al ultimilor 18 ani.

"Cresterea este mult mai importanta decat o sugereaza cifrele, in conditiile in care vremea s-a interpus in calea avansului economic", a spus Andreas Rees, economist-sef la UniCredit din München. "In al doilea trimestru cresterea va fi foarte puternica pe fondul repornirii activitatii interne si al revenirii economiei mondiale. O moneda euro slabita este ca cireasa de pe tort".

Franta nu sta la fel de bine ca Germania. "Rezultatele economice ale Frantei sunt mai slabe decat cele ale Germaniei, principalul nostru partener comercial, care a surprins anuntand o crestere de 0,2%", potrivit lui Olivier Gasnier, economist la Société Générale, citat de cotidianul francez Le Figaro.

Vestea mai proasta a venit insa din faptul ca rezultatele anilor anteriori au fost revizuite in sens negativ.

Economia Frantei s-a diminuat in 2008 cu 0,2%, potrivit rezultatelor revizuite, comparativ cu un avans de 0,1% anuntat anterior. Si in 2009 declinul a fost mai mare, fiind revizuit de la 2,2% la 2,5%.

Grecia ramane pe minus

In randul verigilor slabe, Grecia este singura a carei economie s-a contractat trimestru la trimestru, cu 0,8%, in timp ce PIB-ul Portugaliei a avansat cu 1%, iar cel al Spaniei cu doar 0,1%.

Economia zonei euro a avansat la randul sau trimestru la trimestru in acelasi ritm ca si cea mai puternica economie a sa, cu 0,2%. Mai mult, dupa ce a scazut in fiecare trimestru al anului trecut, PIB-ul celor 16 state ce impart moneda euro a crescut in perioada ianuarie - martie 2010 comparativ cu primele trei luni ale anului trecut cu 0,5%.

Estul este tras in sus de Occident

Economia Cehiei a crescut an la an in perioada ianuarie-martie 2010 pentru prima data in ultimele cinci trimestre, pe fondul revenirii economiilor vestice, care a alimentat cererea pentru exporturi, scrie Bloomberg. PIB-ul a avansat cu 1,2% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului precedent, dupa un declin de 3,1% in cele trei luni anterioare, conform estimarilor initiale ale Biroului National de Statistica de la Praga. Trimestru la trimestru cresterea a fost de 0,2%, mai mica decat cea a Ungariei, de 0,9%. An la an economia Ungariei a continuat sa scada, cu 0,8%. Romania nu a reusit sa iasa din recesiune, declinul trimestrial al PIB-ului fiind de 0,3%.