Seful Petrom: Daca existau programe credibile pe termen lung, nu se ajungea la aceste masuri dramatice

Autor: Roxana Petrescu 12.05.2010

Mariana Gheorghe, directorul executiv (CEO) al Petrom, cea mai mare companie din Romania, spune ca scenariul unei stagnari economice in 2010 nu este cu mult mai bun fata de caderea de anul trecut de 7%.



Singurul lucru care poate face diferenta intre un 2010 castigat si unul ratat este capacitatea guvernului de a gandi un program de investitii pe termen lung, astfel incat sacrificiile facute acum de toata lumea, prin taierea salariilor si a pensiilor, sa aiba un sens.

"La noi cuvantul strategie s-a demonetizat. Este mai mult o lista de dorinte care nu se intampla niciodata. Daca spui ca faci o mie de kilometri de autostrada si vrei ca lumea sa te creada, trebuie sa arati pe unde va trece autostrada, cu ce bani se face, cine o va face, cine va supraveghea lucrarile. Nu cred ca stagnarea economica poate fi considerata un lucru bun pentru Romania in 2010. Va fi un lucru bun daca anul acesta vom avea un program de dezvoltare pe termen lung. Sa stim ca ne sacrificam acum, dar in 2-3 ani ne va fi mai bine. Doar atunci anul 2010 va fi mai bun decat cel care a trecut", spune CEO-ul Petrom, companie care a luat multe masuri de reducere a costurilor care au inclus de la concedieri pana la vanzarea anumitor activitati, dar care a investit in noi linii de business, cum este energia, segment in care rezultatele se vor vedea in 2011.

Lista de masuri anuntata de Guvern, la aproape un an de la inceperea negocierilor cu FMI, timp in care nu a fost luata nicio masura concreta de reducere a aparatului bugetar sau a zecilor de agentii alimentate cu bani publici, vizeaza acum reducerea salariilor de stat cu 25%, a pensiilor si a ajutorului de somaj cu 15%. Din nou insa lista de actiuni concrete care sa limiteze risipa banilor publici sau care sa ridice gradul de absorbtie al banilor europeni lipseste.

"Sunt un om pus in situatia de a lua decizii dificile foarte des, iar taierea salariilor este una complicata. Cel mai usor este sa le ingheti. Imi este greu sa evaluez impactul juridic al acestei masuri, dar va pot spune ca Petrom a trecut prin astfel de momente cu propriii sai salariati. Aici cazul era foarte concret, documentele foarte clare si tot am pierdut sume importante de bani. Riscul juridic de implementare a taierii salariilor este foarte mare si de aceea trebuie sa existe un plan B care poate insemna cresterea de taxe. Oricum, guvernul ar trebui sa explice dramatismul acestor masuri", spune executivul, care gestioneaza anual la Petrom afaceri de 3 miliarde de euro.

Fara programe credibile

Mariana Gheorghe spune ca Romania ar trebui vazuta ca un business, iar dezvoltarea ei sa fie gandita ca un plan de afaceri. In contextul in care in ultimii ani acest plan de afaceri nu a existat, aducerea la bugetul de stat a sumelor necesare este facuta acum doar prin taieri de salarii, existand sansa si cresterii de taxe daca acest plan nu functioneaza.

"Daca am fi prezentat un program credibil pe termen mediu, scurt si lung, daca aveam un plan de revigorare economica, facut cu obiective tangibile, asa cum este facut un plan de afaceri, cu calcule clare, cu surse de finantare, am fi avut sanse sa evitam aceste masuri. In conditiile in care exportul nu te ajuta, iar cresterea consumului nu este un lucru realizabil cel putin pe termen scurt, singurul lucru care te ajuta sunt investitiile pe scara mult mai larga. Nu putem sa depunem armele acum".

CEO-ul Petrom, la fel ca multi alti manageri privati, spune ca bani exista pentru toate aceste investitii, indicand fondurile europene. Din pacate, statisticile privind absorbtia fondurilor europene plaseaza Romania pe ultimul loc intre tarile din Europa Centrala si de Est.

Concret, la sfarsitul anului trecut Romania luase numai 2% din fondurile alocate astfel incat tara noastra sa ajunga la nivelul statelor vest-europene. In total, in perioada 2007-2013 Romania poate accesa fonduri europene de 33,5 miliarde de euro.

"Daca luam masuri de anul trecut, aveam timp. Noi, ca societate, am luat de anul trecut toate masurile necesare, iar acum se vad rezultatele. Trebuie luate masuri pe termen lung, care vor cere acum o perioada de sacrificiu din partea statului. Sectorul privat a trecut deja de perioada de sacrificiu", mai spune Mariana Gheorghe.

Vom fi afectati si noi

CEO-ul Petrom estima la inceputul anului o scadere a pietei distributiei de carburanti de 5%. Evolutia pietei din primul trimestru a depasit insa aceste estimari, scaderea fiind de 12%, iar recentele masuri luate de guvern vor aduce o presiune suplimentara asupra vanzarilor.

"In mod sigur vom fi afectati. In primul trimestru scaderea pietei a fost peste ceea ce estimasem noi, astfel ca va trebui sa regandim impactul asupra vanzarilor noastre. Nu vom umbla insa la bugetul pentru anul acesta. Totodata, ne vom ajusta politica de pret pentru ca unul dintre factorii care dicteaza pretul este cererea", a mai spus Gheorghe.

Doljchim se inchide

Compania si-a anuntat recent strategia de a iesi de pe piata produselor chimice, precum si aceea de a renunta la rafinaria Arpechim si de a reduce capacitatea de rafinare la Petrobrazi. Daca in cazul Arpechim exista posibilitatea ca unitatea sa fie vanduta, combinatul chimic Doljchim va fi cu siguranta inchis din cauza lipsei ofertelor de cumparare.

"Vom inchide Doljchimul. Am fost pe piata in urma cu mai bine de un an, dar nu am gasit niciun cumparatot serios. Pentru Arpechim suntem dispusi sa facem o vanzare, iar cand vom primi o oferta o vom anunta. In rest, este destul de greu sa negociezi cu presiunea publica", a spus Mariana Gheorghe facand referire la tranzactia de vanzare a segmentului de petrochimie catre Oltchim, tranzactie care a durat circa doi ani.

Ea a precizat ca Petrom isi va anunta in curand strategia pe care o are pentru urmatorii 5 ani.

Potrivit standardelor internationale de contabilitate, Petrom a reusit sa inregistreze in primul trimestru al anului un profit net de 807 mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile producatorului de petrol si gaze s-au majorat cu 2%, pana la 3,93 mld. lei (957 mil. euro).