Cum isi poate eficientiza statul investitiile in IT? O solutie ar fi imbunatatirea sistemului de licitatii publice, spun specialistii

Autor: Magraon Andreea 13.05.2010

Cheltuielile statului din domeniul IT nu trebuie reduse, ci doar eficientizate, avand in vedere ca informatizarea societatii este o necesitate pentru a ajunge la standardele europene, sustin analisti si reprezentanti ai unor companii IT din Romania.

Una dintre metodele de eficientizare este imbunatatirea sistemului de licitatii publice, sustine Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants.

"Dincolo de pret sau de preferinte, important e ca solutia implementata si platita sa fie la standarde europene. De asemenea, este necesar ca solutia sa functioneze, deoarece se cheltuieste foarte mult pe programe care nu functioneaza. Unul dintre motivele pentru care solutiile ajung sa nu aiba finalitate este pentru ca oficialii nu sunt documentati, iar companiile care castiga licitatiile nu sunt specializate", a declarat Schwab-Chesaru pentru ZF.

Companiile fac lobby pe langa institutii sa-si vanda aplicatiile

De asemenea, sustine el, in momentul de fata, companiile care stiu sa faca o aplicatie fac lobby pe langa institutiile statului, pentru ca acestea sa ceara ceea ce ele produc. Dar lucrurile ar trebui sa stea invers: institutiile sa stie de ce au nevoie si sa mearga catre furnizori cu propriile cerinte, a mai spus el.

In contextul in care se discuta despre reducerea cheltuielilor cu personalul din sistemul public, argumenteaza Schwab-Chesaru, statul ar trebui sa investeasca in informatizarea si automatizarea aparatului administrativ, pentru a se ajunge la mai putini oameni si la un efort bugetar mai mic.

Videoconferinte in loc de deplasari guvernamentale

Guvernul s-a angajat in urma discutiilor cu Fondul Monetar International sa reduca salariile bugetarilor cu 25%. Ieri, premierul Emil Boc a cerut in timpul sedintei de guvern ca aceasta reducere sa se aplice si in cazul angajatilor din companiile care au capital integral sau majoritar de stat.

"Tehnologia este o investitie, nu o cheltuiala", sustine la randul sau Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). "Productivitatea muncii creste odata cu tehnologizarea. Si daca statul vrea sa faca economii cu resursele umane, trebuie sa introduca servicii tehnologice pentru o eficientizare a administratiei publice", a mai spus Negoita. El a argumentat ca o masura utila ar putea fi reducerea cheltuielilor cu deplasarile oficialilor si organizarea de videoconferinte.

O alta solutie pentru eficientizarea investitiilor in IT ar fi elaborarea unor reguli clare de contestare a licitatiilor, a declarat pentru ZF Claudia Ursateanu, director general al Romsoft Ramnicu Valcea, furnizor de soft si de servicii de integrare IT. Ea sustine ca multe dintre licitatii raman blocate si se pierd banii publici, deoarece acestea sunt contestate "nonstop" in lipsa unor reguli clare.