Contractie puternica a pietei de asigurari auto Casco: -25% in primul trimestru

Autor: Angela Placinta 12.05.2010

Piata de asigurari auto Casco a inregistrat o scadere puternica in primul trimestru, de 25%, comparativ cu anul trecut din cauza prabusirii vanzarilor de masini, in special in leasing, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Subscrierile din asigurari Casco au coborat astfel la nivelul de 602 mil. lei (146 mil. euro), fata de 802,5 mil. lei in primele trei luni din 2009. Anul trecut aceasta piata a scazut cu 6%.

"CSA anticipa aceasta dinamica pe segmentul Casco, avand in vedere modul in care au evoluat piata de leasing si cea a creditelor bancare. Avand in vedere conditiile economice actuale, revenirea segmentului Casco va fi posibila doar odata cu revenirea pietelor de care depinde - auto si leasing", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Pentru toate masinile cumparate in leasing, asigurarea Casco este obligatorie, astfel incat cele doua piete sunt strans legate. In 2009 piata de leasing a scazut dramatic, cu peste 70%, pana la 1,3 mld. euro, iar in primul trimestru si-a continuat declinul.

Piata asigurarilor, minus 5%

Intreaga piata a asiguarilor (generale si de viata) s-a redus in primul trimestru cu 5%, pana la nivelul de 2,29 mld. lei (557 mil. euro), primii zece asiguratori controland 78% din total. Pe piata locala sunt prezente 42 de companii de asigurari.

Piata a fost trasa in jos de segmentul de asigurari generale, unde scaderea a fost de 7,6%, pana la 1,87 mld. lei, din cauza asigurarilor auto Casco.

In schimb, asigurarile de viata au revenit pe crestere, primele brute subscrise inregistrand un plus de 6,7% in primul trimestru, pana la 419,8 mil. lei.

Situatia din primele trei luni ale acestui an este diferita de cea din 2009, cand piata de asigurari generale a avut o crestere usoara, de 2%, iar cea de asigurari de viata a scazut cu 13%.

"Evolutia ascendenta a primelor subscrise pe acest segment de piata a fost influentata in mare masura de subscrierile pentru asigurarile de viata si anuitati legate de fonduri de investitii (unit-linked - n.r.), care au inregistrat o crestere nominala de 42% fata de primele trei luni ale anului trecut. Acest rezultat demonstreaza ca, desi conditiile macroeconomice nu au urmat tendintele estimate la inceput de an, romanii au inceput sa constientizeze importanta acestor produse de protectie si economisire-investire pe termen lung", a mai spus Angela Toncescu.

Au platit despagubiri de 1,3 miliarde de lei

Despagubirile totale platite de companiile de asigurari au fost de 1,34 mld. lei in primele trei luni, cu 13% sub nivelul din aceeasi perioada din 2009. Din acestea, 87% au fost platite pentru polite de asigurari generale.

In 2009 firmele de asigurari de viata s-au confruntat cu o crestere a numarului de rezilieri de polite, deoarece clientii aveau nevoie de lichiditati sau nu erau multumiti de randamentele acestora, insa aceasta tendinta s-a mai temperat, potrivit CSA.

"Sumele aferente rascumpararilor totale si partiale platite de companiile de asigurari de viata au scazut cu 21% fata de primul trimestru din 2009, de la o valoare de 116,5 milioane de lei, inregistrata la 31 martie 2009, la 91,8 milioane de lei. Aceasta evolutie s-a facut simtita inca din a doua parte a anului trecut si CSA considera ca asigurarile de viata vor putea recupera in 2010 decalajul marcat in 2009", explica presedintele CSA.