Nouriel Roubini: Grecia ar putea fi prima tara care paraseste zona euro. Vor urma si altele

Autor: Adrian Voicu 12.05.2010

Economistul american Nouriel Roubini, care a previzionat criza economica din SUA cu un an inainte ca aceasta sa aiba loc, a declarat ca Grecia si alte "intarziate" din zona euro ar putea fi fortate sa abandoneze moneda unica in urmatorii ani pentru a-si salva economiile, informeaza Bloomberg.

Acesta a mentionat ca este nevoie de o "depreciere reala" a monedei europene pentru a readuce concurenta in tari precum Spania, Portugalia si Italia. Euro va ramane moneda de referinta pentru un numar mai mic de tari care au "fundamente economice si fiscale mult mai puternice".

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat saptamana trecuta un pachet de salvare a Greciei in valoare de 110 miliarde euro pentru a opri criza fiscala cu care se confrunta aceasta tara. Totusi, Roubini este de parere ca "incercarea de reducere a deficitului bugetar de la 13% la 3% in Grecia pare a fi o misiune imposibila". "Nu as exclude ca in urmatorii ani una sau mai multe intarziate din zona euro sa fie fortate sa iasa din uniunea monetara".