Petrom: Singurul lucru care ajuta sunt investitiile. Banii exista, dar Guvernul nu are un program credibil, cu obiective tangibile

Autor: Roxana Petrescu 12.05.2010

Mariana Gheorghe, cel mai puternic CEO de pe piata locala aflat la conducerea Petrom, companie cu un business de 3 miliarde de euro, spune ca singura sursa de crestere economica pentru Romania sunt investitiile care trebuie gandite de guvern la fel cu modul in care o firma isi pune la punct planul de afaceri.

"Daca am fi prezentat (Guvernul - n. red.) un program credibil pe termen scurt, mediu si lung, facut cu obiective tangibile, asa cum este facut un plan de afaceri, cu calcule clare, cu surse de finantare, am fi avut sanse sa evitam aceste masuri. In conditiile in care exportul nu te ajuta, iar cresterea consumului nu este un lucru realizabil cel putin pe termen scurt, singurul lucru care te ajuta sunt investitiile pe scara mult mai larga. Nu putem sa depunem armele acum", spune Mariana Gheorghe. CEO-ul Petrom, la fel ca multi alti manageri, spune ca bani exista pentru toate aceste investitii indicand fondurile europene. Din pacate, statisticile privind absorbtia fondurilor europene plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est. Concret, la sfarsitul anului trecut, Romania luase numai 2% din fondurile alocate de UE pentru ca tara noastra sa ajunga la nivelul din vest. In perioada 2007-2013 Romania poate accesa 33,5 mld. euro de la UE. "Daca luam masuri de anul trecut, aveam timp. Noi, ca si companie, am luat de anul trecut toate masurile necesare, iar acum se vad rezultatele. Trebuie luate masuri pe termen lung, care vor cere acum o perioada de sacrificiu din partea statului. Sectorul privat a trecut deja de perioada de sacrificiu".