Topul judetelor unde au fost construite cele mai multe locuinte anul trecut. Primele locuri: Bucuresti, Cluj si Suceava

Autor: Cristi Moga 14.05.2010

Cele mai multe locuinte au fost construite in judetele in care se afla cele mai mari si mai puternice orase din tara, precum Bucuresti-Ilfov, Cluj, Constanta, Timis sau Iasi. In top 10 intra insa si alte judete din Moldova, precum Suceava sau Neamt, unde remiterile localnicilor plecati la lucru in strainatate au impulsionat piata locuintelor, reiese din datele de la Statistica.



Mai mult de jumatate din cele 62.520 de case construite anul trecut in Romania au fost realizate in zece judete ale tarii, in timp ce la polul opus, in alte zece judete, au fost construite mai putin de 4.000 de locuinte, reprezentand doar 6% din total, reiese dintr-o analiza ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica.

Dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, unde au fost construite anul trecut peste 8.000 de locuinte, in top se mai afla judetele Cluj (6.720), Suceava (4.013), Constanta si Iasi (2.997), in timp ce la coada clasamentului sunt Mehedinti (118), Tulcea (262), Teleorman (281), Caras-Severin (308) si Covasna (321).

Diferentele intre judete sunt date de numarul locuitorilor, dar si de forta financiara a resedintelor de judet. In plus, in judete precum Neamt sau Suceava au fost de asemenea construite un numar important de case, inclusiv cu ajutorul contributiilor financiare ale localnicilor plecati sa munceasca in strainatate.

"Numarul mare de locuinte construite in Suceava, Neamt sau Iasi este justificat de preturile accesibile ale terenurilor, care permit constructii de sine statatoare, cu gradini ample, in stilul gospodariilor traditionale. Un alt argument il constituie afinitatea proprietarilor, mare parte romani plecati sa lucreze in strainatate, fata de locurile lor natale, unde isi planifica sa locuiasca impreuna cu familia", spune Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Se construiesc locuinte cu 80% mai mari

In conditiile in care anul trecut au fost demolate doar 5.800 de locuinte, stocul national de case a crescut pana la 8,38 milioane de unitati. Suprafata medie locuibila a acestor case este in prezent mai mica de 39 de metri patrati, echivalentul unor apartamente cu doua camere ingramadite. Anul trecut majoritatea caselor construite au avut suprafete mari, media caselor fiind de aproape 70 de metri patrati, cu 80% mai mari decat casele existente. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care dezvoltatorii imobiliari au ramas cu portofolii mari de apartamente nevandute, dupa ce au construit apartamente spatioase de trei si patru camere, mult mai greu de vandut in conditii de criza.

De atlfel, aproape 60% din locuintele construite in mediul urban anul trecut aveau cel putin trei camere, 19% avand chiar cinci sau mai multe. Cele mai mici locuinte au fost construite anul trecut in judetul Cluj (in medie de 41,5 metri patrati), in timp ce in Giurgiu, Ilfov si Timis au fost realizate cele mai spatioase locuinte, cu suprafete medii de peste 90 de metri patrati.

O casa din cinci nu are apa. Una din trei e fara canalizare

Dotarile a numeroase locuinte realizate in Romania lasa in continuare de dorit. Astfel, 22% din casele realizate in Romania anul trecut nu au apa curenta, 37% din locuinte (peste 20.000) nu au canalizare, in timp ce 28% au incalzire prin sobe.

"Confortul redus al locuintelor terminate se explica prin ponderea mare a celor date in folosinta in mediul rural (49,7%), unde dotarea tehnico-edilitara este insuficienta", spun reprezentantii Institutului National de Statistica. De altfel, la sate doar 43,8% din casele construite au canalizare, in timp ce in mediul urban procentul e mult mai ridicat - 82,7%.

Casele din lemn continua sa reprezinte o pondere mica din totalul locuintelor construite, de doar 4,9% in mediul rural, respectiv 2,1% in mediul urban.

In schimb, in orase se poate observa o crestere a numarului de locuinte realizate in blocuri, 45,1% din total fiind realizate in cladiri cu cel putin trei etaje.

Case tot mai putine. Minus 7% intr-un an

Recordul de locuinte noi finalizate a fost consemnat in anul 2008, respectiv 67.255 de unitati. Pe fondul crizei, anul trecut a fost deja inregistrata o scadere importanta, de 7%, iar pentru acest an este de asteptat ca regresul sa continue, ca urmare a blocarii a numeroase proiecte pe fondul scaderii vanzarilor. In conditiile in care economia nu da semne de revenire, dezvoltatorii vor amana in continuare investitiile in proiecte de locuinte, iar tinand cont ca durata de executie a unui bloc este, de regula, de 12-18 luni, cel mai probabil nici 2011 nu va fi un an cu livrari importante de unitati locative.