Opt banci mari sunt suspectate ca au mintit agentiile de rating

Autor: Vlad Popescu 13.05.2010

Autoritatile din New York au inceput o investigatie pentru a determina daca opt banci de renume international au furnizat informatii false agentiilor de rating pentru a creste artificial ratingurile unor valori mobiliare ipotecare, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de New York Times.

Institutiile financiare vizate de ancheta sunt Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Credit Agricole si Merrill Lynch, cea din urma controlata acum de gigantul Bank of America.

Ancheta procurorilor din New York se deruleaza in paralel cu o investigatie federala privind conduita in afaceri a unei game largi de companii financiare in anii care au precedat colapsul pietei imobiliare din 2007.

In timp ce ancheta federala se concentreaza pe interactiunea dintre banci si clientii care au cumparat titluri de valoare compuse din credite ipotecare, investigatia inceputa de procuratura din New York ridica miza si cauta nereguli in legaturile dintre banci si agentiile de rating care evalueaza viabilitatea valorilor mobiliare si a instrumentelor financiare tranzactionate.

Agentiile de rating se confrunta deja de cativa ani cu numeroase reprosuri din partea mediului politic, a publicului larg, dar si a analistilor economici sau financiari, care le acuza ca au supraevaluat calitatea multor instrumente financiare compuse din credite ipotecare, contribuind astfel semnificativ la prabusirea pietei imobiliare.

Potrivit surselor citate de NY Times, investigatia initiata de procurorul general din New York, Andrew Cuomo, arata ca oficialul crede ca agentiile de rating ar fi putut fi pacalite de una sau mai multe banci.

Agentiile care au acordat ratinguri instrumentelor financiare tranzactionate de aceste banci sunt Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's Investors Service. Investitorii se folosesc de aceste ratinguri pentru a lua decizii privind operatiunile derulate pe pietele financiare.