Leoni vrea vanzari de 5 mil. euro la fabrica cumparata de la Alcoa

Autor: Alexandru Anghel 13.05.2010

Producatorul de cablaje auto Leoni AG, cu afaceri de 200 mil. euro in Romania in 2008, estimeaza ca fabrica achizitionata recent in localitatea bihoreana Beius va contribui cu aproape 5 milioane de euro la businessul local, toti cei 375 de angajati urmand sa fie pastrati.

Leoni, unul dintre cei mai mari producatori de cablaje auto din Romania, detine unitati de productie in Arad, Bistrita, Pitesti si Beius, ultima fiind achizitionata de la fondul de investitii Platinum Equity, specializat in fuziuni si achizitii.

Platinum Equity a preluat anterior fabricile producatorului de cablaje Alcoa din Romania, in Caransebes, Arad si Bihor, acestea fiind integrate in divizia AEES, care deruleaza operatiuni in 13 tari si are peste 17.500 de angajati. Fondul a inceput in 2010 vanzarea acestor active, fabrica din Beius fiind obiectul primei tranzactii.

"Nu putem da detalii cu privire la valoarea tranzactiei cu Platinum Equity, dar estimam ca vanzarile noului business preluat vor fi de aproximativ 5 milioane de euro pe an", a declarat Sven Schmidt, director de comunicare al Leoni AG.

Decizia Leoni de a cumpara fabrica vine la aproape un an dupa ce a inchis unitatea de productie din Mioveni, instalata pe platforma industriala a Automobile Dacia, unde lucrau circa 220 de angajati, motivatia fiind cererea prea mica in raport cu capacitatile de productie existente.

La inceputul lunii mai compania germana a anuntat insa ca a obtinut doua contracte de furnizare de cablaje pentru baterii si sasiu de la doi producatori de autocamioane. Astfel, fabrica cu 375 de angajati a trecut in portofoliul Leoni.

"Pentru moment avem aici toate capacitatile pentru noile contracte. In viitor, odata cu dezvoltarea proiectelor vom analiza posibilitatea extinderii investitiilor la Beius", a spus Schmidt.

Volatilitate mare in sectorul cablajelor auto

Companiile producatoare de cablaje, in industria componentelor auto, isi modifica cel mai des capacitatile de productie si structura businessului. In termen de un an Alcoa, unul dintre cei mai importanti producatori, a anuntat ca transfera in Romania o parte din productia realizata in Cehia, a trecut apoi la jumatatea lui 2009 la restructurare si a renuntat la o parte din activitatea de productie de componente auto, care includea si fabrici in Romania si Ungaria.

Si producatorul Sumitomo Electric Wiring Sistems a realizat restructurari la inceputul lui 2009, cand comenzile din industria auto s-au prabusit cu aproape 50%, concediind circa 550 de angajati in fabricile din Deva, Orastie si Alba Iulia. A transferat apoi in Romania, la jumatatea anului trecut, o parte din productia realizata intr-o fabrica care a fost inchisa in Polonia, iar in luna februarie 2010 a deschis un nou punct de lucru in localitatea hunedoreana Brad, unde a angajat 200 de oameni.