Stepic, Raiffeisen: Este treaba reglementatorilor sa se asigure ca imprumuturile ajung unde trebuie

Autor: Liviu Chiru 14.05.2010

Raiffeisen are suficiente fonduri la nivel de grup pentru a vinde credite pe toate pietele din regiune unde este prezent, insa cererea ramane foarte slaba, pe fondul revenirii lente a economiilor, spune Herbert Stepic, CEO al grupului autriac Raiffeisen International, a carui subsidiara locala este un jucator de top zece.

"In Romania finantarile pentru consum au incetinit foarte mult in ultimele 12 luni. Primul trimestru a aratat ca in continuare consumul ramane foarte slab".

Seful Raiffeisen afirma ca grupurile prezente in regiune au ajuns acum intr-o noua faza, in care au lichiditati excedentare, dar nu au cum sa le plaseze. Aceasta vine dupa ce in toamna lui 2008 s-au confruntat cu probleme de lichiditati, iar mai apoi cu probleme de capitalizare. Raiffeisen a participat la un program al guvernului austriac de sustinere a sistemului bancar prin injectii de capital.

Stepic spune ca bancile ar trebui sa se indrepte spre sustinerea sectoarelor productive, unde se aduce valoare adaugata in economie si nu in consum. In anii de boom, bancile au pompat insa credite in special in zona de consum.

"Este un non-sens sa finantezi un frigider in yeni japonezi, pe sase luni. Dar daca vine o institutie nereglementata si face asta, nu ai alternativa", spune Stepic, subliniind ca este nevoie de o mai buna colaborare intre autoritatile de supraveghere si bancile comerciale.

El considera ca economiile emergente din regiune au nevoie sa importe capitaluri, insa este esential sa utilizeze corect.

"Este o diferenta daca iei credite in valuta din strainatate pentru consum, care nu aduce valoare, sau pentru segmente care dau valoare adaugata in economie. Este insa problema reglementatorilor (unde se duc banii, n. red.). Daca un client imi cere sa ii finantez o casa de 50 de metri patrati iar diferentialul de dobanda este mare, eu ii pot da euro sau franci elvetieni".