Ce trebuie sa faca un absolvent de finante-banci ca sa se angajeze

Autor: Adelina Mihai 17.05.2010
  • 640 de studenti vor termina anul acesta cursurile de zi ale Facultatii de finante-banci din cadrul ASE Bucuresti, iar pentru ei gasirea unui loc de munca devine prioritara
  • "Mai faceti un masterat la o universitate din strainatate daca vreti un job bun!" - e una dintre recomandarile oamenilor din HR
  • Recruterii ii indeamna pe tineri sa accepte orice job pentru a intra intr-o banca, chiar si in departamentele de call-center.


Specialistii in HR spun ca absolventii de finante-banci pot cauta locuri de munca si in departamentele financiare ale unor companii, desi mirajul unui salariu bun in banci, companii de asigurari sau bursa i-a determinat pe cei mai multi dintre tineri sa aleaga aceasta specializare.

"De sase luni incoace depun CV-uri pentru joburile disponibile in banci, dar nu am fost chemata la interviu. Angajatorii cauta candidati cu experienta acum si de aceea iti trebuie recomandari ca sa te angajezi, mai ales intr-o banca", spune Georgiana, studenta in ultimul an la Facultatea de finante-banci din cadrul ASE.

De cealalta parte, angajatorii spun ca tinerii ar trebui sa fie mult mai determinati in cautarea unui job si sa nu se limiteze doar la depunerea unui CV.

Participarea la targuri de joburi, contactarea directorilor de resurse umane din banci sau cautarea unei alternative prin care sa-si poata continua studiile ar putea fi cateva optiuni pentru absolventii de finante-banci care nu reusesc sa se angajeze pe o piata a muncii care nu pare sa se dezghete prea curand pentru tinerii fara experienta.

"Un absolvent de finante-banci isi poate mari sansele de angajare in masura in care a obtinut ceva experienta pe parcursul studiilor universitare, lucrand part-time sau in weekend", spune Virginia Otel, director de resurse umane in cadrul Garanti Bank, unul dintre jucatorii de talie mica din sectorul bancar, care are 640 de angajati potrivit ultimelor date disponibile. Angajatorii pot identifica astfel anumite competente profesionale care au inceput sa se dezvolte si care reprezinta un avantaj la angajare fata de candidatii fara experienta.

Daca nu-si gasesc un job, macar sa mai invete

In cazul in care nu-si gasesc de lucru, absolventii de facultate ar trebui sa investeasca mai mult in educatia lor, in asa fel incat CV-ul lor sa-i faca mai competitivi pe piata muncii dupa terminarea crizei.

"Incurajez absolventii de studii in domeniul finante-banci sa faca un master la o universitate din afara si sa nu le fie teama ca nu au cum sa finanteze programul - pur si simplu sa aplice, iar apoi sa caute finantare, pentru ca posibilitati exista - burse acordate de ONG-uri, de universitati sau de companii", spune Tincuta Baltag, directorul general al Fundatiei Dinu Patriciu, care acorda anual 5.500 de burse.

Si directorul de resurse umane al Garanti Bank crede ca studentii romani ar trebui sa ia in considerare stagiile la universitati din alte tari.

"Aceasta presupune cunoasterea foarte buna a unor limbi straine, capabilitatea marita de adaptare la un nou mediu, cat si diversitatea culturala la care este expus acel student. Toate aceste calitati sunt cerute in general de angajatorii din banci sau din companiile private".

Specialistii ii sfatuiesc pe absolventii de finante-banci sa se gandeasca foarte bine daca acesta este domeniul in care doresc sa-si construiasca o cariera, pentru ca, in ultimii ani, exista tendinta ca absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea pe care o urmeaza in functie de salariul pe care l-ar putea obtine mai tarziu.

Gheorghe Rosca, rectorul ASE, spune ca, de regula, absolventii de finante-banci isi gasesc de lucru prin intermediul anunturilor facute de companii in cadrul facultatilor sau prin contactele pe care si le-au facut in timpul practicii. El a mai precizat ca, desi absorbtia in banci a scazut foarte mult in ultimul an, absolventii de finante-banci pot sa lucreze si in alte sectoare de activitate.

"In mod cert ca atunci cand se inscriu la aceasta facultate isi doresc sa lucreze in banci, asigurari sau burse de valori, insa nu toti ajung acolo, dar trebuie luat in considerare faptul ca orice institutie are departament fianciar si are nevoie de personal. Probabil ca intai incearca sa se angajeze in sectorul bancar, iar apoi incearca si la alte companii", explica Rosca.

ASE este una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior de pe piata locala, care scolarizeaza in prezent aproximativ 38.000 de studenti. Cea mai cautata facultate din cadrul ASE a ramas si anul trecut Facultatea de finante, asigurari, banci si burse de valori, unde concurenta a fost de peste trei candidati pe loc, cu un numar de 990 de candidati inscrisi. In 2008, pentru aceasta facultate s-au inscris peste 1.700 de candidati, cu o concurenta de aproape sase candidati pe loc. Alte facultati in care concurenta este foarte mare in cadrul ASE sunt REI si Facultatea de administratie publica.

"Absolventii ar trebui sa se gandeasca daca asta isi doresc cu adevarat sau daca ar putea gasi rute alternative de cariera si, la un moment dat, cand lucrurile isi vor reveni, sa se intoarca din nou spre finante- banci. Traim intr-o lume in care oamenii nu mai petrec 20 de ani in aceeasi companie, in zece ani poti sa schimbi cinci joburi", mai spune Tincuta Baltag.

Sa stie sa foloseasca calculatorul si sa accepte orice job in banca

Directorul de resurse umane al Garanti Bank este de parere ca tot ceea ce tine de utilizarea computerului este o competenta pe care absolventii trebuie sa o aiba foarte bine dezvoltata. Pe langa site-urile de recrutare, candidatii trebuie sa incerce sa faca o analiza a pietei potentialilor angajatori preferati si apoi sa aplice la fiecare dintre acestia, efort pe care ar fi bine sa-l faca inainte de absolvire.

"Noi, de exemplu, am angajat tineri absolventi sau chiar studenti in anii terminali in call center sau in centrul de procesare. Ulterior, cei care au avut performanta au fost promovati pe alte posturi din banca, fie in retail banking, SME banking sau operatiuni", mai spune Otel.

Raluca Botezatu, 23 de ani, studenta in anul I la masterat Finante-Banci, a ales sa-si depuna CV-ul la o firma de recrutare si nu pe un site de recutare. Rezultatul?

"Recent, am fost la un interviu de angajare la o banca pentru postul de traducator, pentru ca visul meu este sa lucrez ca traducator la Comisia Europeana. Am fost chemata la interviu dupa 2 saptamani de la aplicarea CV-ului", spune Botezatu, care a lucrat si inainte de inceperea facultatii, ca agent de asigurari si pe o functie de entry level intr-o firma de contabilitate.

Atentie la scrierea CV-urilor si a scrisorilor de intentie!

Contabilitate, banci, finante sau asigurari sunt printre domeniile cu cel mai mare numar de joburi anuntate de angajatorii participanti la targurile de joburi, alaturi de IT. Cu toate acestea, cele mai multe angajari in domeniul financiar-bancar fac companiile din outsourcing, care cauta, in general, contabili.

"Bancile inca mai fac recrutari, dar nu la fel de multe ca in anii trecuti, in timp ce numarul de locuri disponibile la facultatile din domeniul finante-banci a crescut. Din fericire, absolventii acestor facultati se pot orienta spre mai multe domenii, pentru ca este unul dintre sectoarele in care cunostintele acumulate in timpul facultatii chiar pot fi aplicate la locul de munca", spune Dragos Gheban, business development manager in cadrul firmei de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, organizatoare a targului de joburi Angajatori de Top.

"Sfatul meu pentru studentii care vor sa se angajeze este sa se hotarasca clar asupra domeniului de interes, sa-si customizeze CV-urile, sa trateze cu seriozitate modul in care aplica la posturi; am intalnit foarte multe scrisori de intentie in care era trecut numele altei companii, ceea ce denota graba de a aplica la cat mai multe posturi disponibile", adauga Gheban.

Intre 250 si 500 de euro net, oferta bancilor pentru absolventi

Salariatii din banci sunt printre cel mai bine platiti angajati din economie, in luna martie salariul mediu in acest sector fiind de peste 950 de euro, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Pentru o pozitie de entry-level intr-o banca, salariul unui absolvent este cuprins intre 250 si 500 de euro net si poate ajunge la 1.000 de euro net pentru un specialist cu experienta cuprinsa intre unu si cinci ani, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare.

Asteptarile salariale ale absolventilor sunt oarecum nerealiste, intrucat, de regula, nu au experienta si solicita o anumita valoare a salariului doar pentru ca au obtinut diploma de licenta de la o facultate prestigioasa.

"Absolventii vor ca totul sa se intample cat mai repede si uita ca nu pot sari peste etapele de dezvoltare profesionala. Sa nu uitam si de partea materiala, care uneori depaseste experienta sau expunerea lor", spune Alina Anghelescu, senior recruitment consultant in cadrul firmei de recrutare Talent Stream.

Care e oferta in prezent

Pe site-ul de recrutare eJobs exista 330 de joburi disponibile in domeniul banci si finante si peste 750 in domeniul contabilitate. Cele mai multe posturi pe care le scot bancile la concurs sunt pentru pozitia de specialist care sa contribuie la reducerea riscurilor, executori de garantii bancare, IT-sti sau joburi de colectori debite, consilieri clienti sau casieri pentru pozitii entry-level. Inainte de criza, bancile cautau in special agenti de vanzari pentru vanzarea de credite.

"Desi situatia angajarilor in aceste departamente este complet diferita de cea de dinaintea crizei, absolventii facultatilor de profil au mai multe variante in ceea ce priveste angajarea: postarea CV-urilor pe site-uri de recrutare si actualizarea permanenta a acestora sau depunerea CV-urilor direct pe site-urile bancilor care ii intereseaza, pe paginile special dedicate carierei", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrul eJobs.

Sa plece in orasul din care provin dupa absolvire?

O alta optiune pentru tinerii absolventi ar putea fi intoarcerea acasa dupa finalizarea studiilor, in conditiile in care costul vietii este mult mai mare in Bucuresti decat in provincie. Totusi, specialistii ii avertizeaza ca daca se intorc acasa si nu aplica ceea ce au invatat la facultate, timpul petrecut studiind a fost irosit.

"Sa se intoarca acasa doar daca pot sa se gandeasca in mod creativ la ce pot face acasa cu ceea face ceea ce invatat, pentru ca altfel este o irosire fantastica. Sustin aceasta optiune daca absolventul se gandeste sa isi infiinteze o ferma bio si sa faca exporturi pentru supermarketuri, de exemplu", explica Baltag. De altfel, deschiderea unei afaceri este o alta posibilitate pentru tinerii care nu vor sau nu reusesc sa se angajeze. Totusi, Madalina, studenta in anul III la Facultatea de relatii economice internationale (REI) din cadrul ASE, s-a angajat recent in departamentul de relatii internationale al unei multinationale, prin intermediul unei recomandari interne, nu crede ca va ramane prea mult timp in Bucuresti.

"N-am vrut sa ma angajez din timpul facultatii, dar am aflat printr-o cunostinta ca si-a dat demisia o angajata, am fost recomandata si asa am obtinut jobul. Probabil ca voi lucra aici pe termen mediu, pentru ca n-as vrea sa raman sa traiesc in Bucuresti", spune Madalina, care este din Onesti (Bacau).

Mii de studenti

ASE este una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior de pe piata locala, care scolarizeaza in prezent aproximativ 38.000 de studenti.

Cea mai cautata facultate din cadrul ASE a ramas si anul trecut Facultatea de finante, asigurari, banci si burse de valori, unde concurenta a fost de peste trei candidati pe loc, cu un numar de 990 de candidati inscrisi.

In 2008, pentru aceasta facultate s-au inscris peste 1.700 de candidati, cu o concurenta de aproape sase candidati pe loc.

Alte facultati in care concurenta este foarte mare in cadrul ASE sunt REI si Facultatea de administratie publica.