Austriacul Peter Demmer pleaca de la conducerea VB Leasing

Autor: Angela Placinta 16.05.2010

Austriacul Peter Demmer va pleca de la conducerea VB Leasing, mandatul sau urmand sa se incheie la sfarsitul lunii iunie, dupa ce timp de trei ani a ocupat pozitia de Chief Executive Officer.

VB Leasing este o companie de leasing financiar de dimensiuni medii, parte a grupului austriac Volksbank. In 2009 a finantat bunuri in valoare de 270,7 mil. lei (64 mil. euro), in scadere cu 54% fata de anul anterior. Scaderea inregistrata de companie s-a situat insa sub cea a pietei, de peste 70%, leasingul fiind puternic afectat de prabusirea vanzarilor de masini, a investitiilor in echipamente si de inghetarea pietei imobiliare.

In locul lui Demmer vor fi numiti doi romani: Corina Portase si Liviu Serban, manageri in cadrul VB Leasing.

Austriacul, in varsta de 52 de ani, a venit la conducerea VB Leasing in iulie 2007, dupa ce timp de 8 ani a condus operatiunile din Romania ale Porsche Finance Group. Demmer se va intoarce in Austria, unde va ocupa o pozitie tot in grupul Volksbank.

VB Leasing a inregistrat anul trecut un profit net de 32,7 milioane de lei, in crestere cu 19% fata de 2008. Pentru 2010 compania si-a bugetat o crestere a valorii bunurilor finantate cu 10%, pana la nivelul de 299 de milioane de lei.

La fel ca in cazul multor companii de leasing, si portofoliul VB Leasing este format in principal din finantari auto.

In 2007, atunci cand a venit Demmer la conducerea companiei, VB Leasing a finantat bunuri in valoare de 205 milioane de euro. In urmatorii doi ani insa, businessul a scazut constant, din cauza crizei. Astfel, in 2008 valoarea bunurilor finantate a scazut la 148 de milioane de euro, iar in 2009 a coborat la 64 de milioane de euro.

In 2009 piata de leasing a inregistrat o scadere de 72%, pana la 1,3 miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

Cele mai mari companii din aceasta piata sunt UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing si Porsche Leasing. Cel mai mult a avut de suferit in urma crizei leasingul auto si cel pentru echipamente. Astfel, finantarile pentru achizitia de autovehicule au scazut cu 75%, pana la 839,6 milioane de euro, iar cele pentru echipamente s-au redus cu 76%, pana la 261,2 milioane de euro. Cea mai mica scadere a inregistrat-o leasingul imobiliar, de numai 34%, pana la 232,6 milioane de euro.