Cum a facut Fondul Oamenilor de Afaceri 85% din profitul pe 2009 in primul trimestru

Autor: Roxana Pricop 16.05.2010

Fondul Oamenilor de Afaceri, administrat de societatea SAFI Invest si listat pe piata RASDAQ sub simbolul XFOA, a incheiat primul trimestru cu un profit 4,89 mil.lei, alimentat in principal de veniturile obtinute din vanzarea actiunilor din portofoliu. Castigul net raportat de Fond anul trecut a fost de 5,7 mil.lei, in conditiile in care primul trimestru al anului 2009 a fost incheiat cu o pierdere de 2,3 mil.lei.

Potrivit administratorului, veniturile fondului din primele trei luni ale acestui an s-au ridicat la 5,84 mil.lei, din care 5,81 mil.lei reprezinta veniturile din investitii financiare cedate. Cheltuielile fondului au fost in valoare de 0,95 mil.lei in primul trimestru. Potrivit celor mai recente informatii, la finele anului trecut, principalele detineri ale fondului erau actiunile BRD, cele ale SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si cele ale SIF Oltenia cu ponderi de peste 10% in active.

In primul trimestru, activele nete ale FOA au crescut cu 22,2% pana la 26,7 mil.lei, iar un titlu de participare FOA s-a apreciat cu 22,2% pana la un pret de 4,32 lei.
Pe piata RASDAQ, titlurile XFOA au inregistrat o crestere de aproape 54% in primul trimestru. Pe 4 mai, ultima sedinta bursiera in care s-au tranzactionat titlurile XFOA, capitalizarea bursiera a fondului de investitii era de 13,6 mil.lei.

SAFI Invest, administratorul FOA, a decis sa aloce o cota parte din venitul net al realizat in exercitiul financiar 2009 la nivelul sumei de 0,1 RON / titlu (suma neta), respectiv 0,1190 RON / titlu (suma bruta). Data de inregistrare a detinatorilor de titluri de participare este 31 mai.