Saint-Gobain Glass majoreaza investitia de la Calarasi la 136 mil. euro

Autor: Catalin Lupoaie 18.05.2010

Grupul francez Saint-Gobain Glass va investi inca 6 mil. euro in unitatea de productie de sticla de la Calarasi, dupa ce a investit deja 130 mil. euro intr-un proiect greenfield (de la zero), cel mai mare realizat dupa '90 in industria constructiilor.

Noua investitie implica constructia unei linii de productie a sticlei laminate, iar lucrarile vor demara in a doua jumatate a anului, noua linie urmand sa fie operationala la mijlocul lui 2011.

"Platforma noastra de productie din Romania a fost conceputa ca un centru regional, servind in special Romania si pietele din Balcani. Din perspectiva noastra, potentialul de crestere al Romaniei si al pietelor din regiune a ramas intact, cu toate dificultatile economice temporare actuale. Astfel, dezvoltarea acestei platforme si continuarea extinderii portofoliului de produse fabricate la Calarasi sunt cat se poate de firesti", spune Ovidiu Pascutiu, directorul general al Saint-Gobain Glass Romania.

Noua capacitate de productie de sticla laminata va ajunge la doua milioane de metri patrati anual, iar procesul tehnologic va consta in ansamblarea a doua foi de sticla float (care sunt deja produse la fabrica din Calarasi) prin intermediul unei folii de polivinilbutiral (PVB). Sticla va oferi ulterior protectie la accidente, va reduce aproape de zero radiatiile ultraviolete si va avea mai multe aplicatii decorative.

Francezii au inceput investitia de la Calarasi in toamna lui 2004, iar trei ani mai tarziu era finalizata prima investitie de 100 mil. euro in productia de sticla float (pentru constructii), ulterior fiind majorata cu inca 30 mil. euro prin instalarea in 2008 a unei linii de acoperiri metalice. In fabrica lucreaza in prezent 250 de angajati.

Grupul francez Saint-Gobain a investit in ultimii patru ani peste 230 mil. euro pe piata locala, fiind prezent cu noua firme Saint-Gobain Construction Products Romania (fosta Rigips Romania), Saint-Gobain Glass, Saint-Gobain Isover,

Saint-Gobain Conducte, Saint-Gobain Abrazivi, Saint-Gobain Weber, Saint-Gobain Brodrene Dahl, Ventistal Marine si MTI Impex, fiind cel mai agresiv investitor din industria constructiilor.