Ofensiva eoliana in Dobrogea continua: RWE pregateste doua parcuri de 350 MW

Autor: Roxana Petrescu 18.05.2010

RWE, grup energetic german cu afaceri de peste 47 de miliarde de euro, care este implicat pe plan local in constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect de 4 miliarde de euro, va dezvolta doua proiecte eoliene cu o capacitate totala de 350 de MW in doua localitati dobrogene, potrivit unor surse din piata.

"Compania este intr-un stadiu avansat de avizare pentru doua proiecte eoliene care vor fi construite in Dobrogea, in apropierea Constantei. Un proiect are 200 MW, iar celalalt va avea o capacitate de 150 MW. Investitorii se uita si in alte zone ale Romaniei, cum ar fi Moldova", spun sursele citate.

Germanii de la RWE au avut mai multe tentative de a intra in sectorul energetic local fiind interesati in urma cu cativa ani atat de privatizarea filialelor Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, dar si de complexurile energetice din Oltenia. Cu toate acestea, compania nu a reusit sa faca nicio achizitie din cele vizate, intre timp strategia statului roman schimbandu-se radical in ceea ce priveste procesele de privatizare.

Segmentul eolian, care i-a atras pe multi alti investitori straini printre care se numara giganti precum CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Iberdrola (Spania), este a doua sansa de dezvoltare pe piata locala pe care germanii au luat-o in calcul. Tinand cont de capacitatea anuntata a proiectelor, valoarea investitiei ar putea fi de 500-600 de milioane de euro.

Majoritatea covarsitoare a proiectelor eoliene care au fost anuntate pana in prezent sunt localizate in Dobrogea, care a devenit cea mai fierbinte zona in ceea ce priveste investitiile in producerea de energie electrica. Potrivit Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, anul acesta ar putea fi instalati pe plan local pana la 600 MW, ceea ce reprezinta un salt urias fata de cei 14 MW care erau instalati pe plan local la sfarsitul anului trecut. Din pacate insa, cea mai mare parte a banilor investiti se duce pe achizitia de echipamente, care sunt produse in tari cu traditie precum Germania si Spania, restul intrand in economia locala prin drumurile construite, lucrarile electrice necesare sau prin fundatiile necesare montarii unei turbine eoliene.