APAPR: Reducerea contributiei pentru pensia privata obligatorie - o nationalizare

Autor: Angela Placinta 19.05.2010

Reducerea contributiei pentru pensia privata reprezinta o nationalizare a acestui siste, afirma Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

"Ceea ce s-a decis este o nationalizare a sistemului de pensii private. Atunci cand statul intervine si afecteaza conturile private ale indivizilor aceasta se numeste nationalizare. Asistam la falimentarea sistemului de pensii private, atat a administratorilor, cat si a celor 5 milioane de participanti", a declarat Andanut. El spune ca in urma acestei masuri perioada de recuperare a investitiilor de catre administratorii de pensii va creste de la 10 ani, cat s-a planificat initial, la 20 sau 30 de ani. Si in Argentina sistemul de pensii private a fost nationalizat in 2009.

Efectul reducerii contributiei la pensiile private este distrugator, afirma Andanut. "O contributie cu un punct procentual mai mica pe o durata de cotizare de 30 de ani duce la o pensie cu 30% mai mica".

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat, care reuneste 99% din jucatorii de pe piata de profil, a trimis deja scrisori de protest impotriva reducerii contributiei la fondurile private de pensii catre presedinte, guvern si Fondul Monetar International, a declarat Crinu Andanut.