Nemtii se ridica impotriva speculatorilor

Ziarul Financiar 19.05.2010

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat mai multe propuneri cu privire la reglementarea pietelor financiare "distructive", dupa ce a impus oprirea unilaterala a tranzactiilor de tip naked short selling (operatiune prin care actiunile sunt vandute fara ca traderul sa pregateasca intai "imprumutul" acestora), informeaza Bloomberg.

Merkel, in cadrul unei dezbateri parlamentare privind participarea Germaniei la pachetul de salvare elaborat de UE si FMI, a declarat ca reducerea mai rapida a cheltuielilor, penalizarea mai drastica a tarilor care nu se supun regulilor UE si intrarea in insolventa a tarilor din regiune sunt o serie de masuri pe care Germania le va propune partenerilor din Uniunea Europeana la 21 mai.

"Lipsa regulilor si limitelor poate face ca comportamentul de pe pietele financiare sa fie orientat numai de dorinta de a obtine profit si poate conduce la o amenintare existentiala la adresa stabilitatii financiare din Europa si chiar din lume", a spus Merkel legislatorilor reuniti la Berlin joi. "Singura, piata nu poate sa corecteze aceste greseli", a mai spus oficialul german.