Neogen a pierdut 1 mil. euro pe care spera sa-l recupereze in 2010

Autor: Adelina Mihai 19.05.2010

Neogen a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro, in scadere cu 30%.



Calin Fusu, directorul general al companiei Neogen, care detine cel mai mare portal de internet de pe piata locala, spune ca anul acesta afacerile Neogen vor depasi nivelul din 2008, dupa doi ani in care pierderile au insumat un milion de euro.

"Investitorii erau destul de nemultumiti anul trecut, pentru ca am pierdut aproape un milion de euro in 2008 si in 2009. Intre timp insa, lucrurile si-au mai revenit, iar anul acesta vom genera profit de peste un milion de euro si vom recupera pierderile din ultimii doi ani", explica Fusu.

Neogen a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro (din care BestJobs a avut incasari de aproximativ 1,3 milioane euro), in scadere fata de 2008, cand a fost de 3 milioane de euro.

Din 2007, compania Neogen are in actionariat fondul Tiger, care are investitii si la rusii de la Digital Sky. Pierderile din 2008 au venit pe fondul noilor achizitii si al cheltuielilor de extindere, iar in 2009 criza a determinat o scadere a businessului generat de site-ul de recrutare Bestjobs, unul dintre cei mai mari jucatori din piata de recrutare online.

Recent, Neogen a achizitionat platforma online CeeVee.com, prin care utilizatorii isi pot posta CV-urile, si vrea sa-si creasca businessul cu ajutorul retelei de socializare Facebook, concurentul Neogen pe plan local.

"Dorim ca orice utilizator de Facebook sa-si poata adauga CV-ul la profilul de pe aceasta retea de socializare prin intermediul platormei CeeVee.com. Nu avem o tinta de profit pana la finele anului cu noua achiztie, primul pas fiind promovarea platformei", a spus Fusu. Facebook este una dintre cele mai mari retele sociale din lume, cu peste 400 de milioane de utilizatori, dintre care 1,3 milioane in Romania.

Platforma online CeeVee.com, lansata in luna iunie a anului trecut, a fost cumparata de la compania de dezvoltare web Lateral Romania, care a incheiat afaceri de 500.000 de euro anul trecut. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, nici acum si nici la inceputul anului, cand Lateral a cumparat platforma printr-o tranzactie intermediata de compania de consultanta de design Wilkins Lee Creative.

In prezent, CeeVee.com are 40.000 de utilizatori din toata lumea, iar pana la finele anului seful Neogen estimeaza ca numarul acestora va creste de 4-5 ori, pana la 200.000. Prin noua achizitie, Fusu intentioneaza sa extinda si afacerea Bestjobs la nivel international. Seful Neogen adauga ca CeeVee.com este menita sa acopere "lacuna pe care o are Facebook" - lipsa unei structuri detaliate a informatiilor personale si profesionale -, iar angajatorii vor putea astfel sa faca recrutari mai usor prin intermediul retelelor de socializare.

"Platforma de CV-uri va oferi aproape aceleasi servicii ca Bestjobs, fara insa a permite postarea de anunturi de angajare din partea companiilor", adauga Fusu. Astfel, principalele activitati pe care se axeaza site-ul sunt postarea de CV-uri si oferirea de servicii premium pentru utilizatori (afisarea CV-urilor candidatilor in primele rezultate ale cautarilor operate de angajatori). Firmele au reluat angajarile inca din primul trimestru al acestui an, cand companiile au decis sa deblocheze bugetele de recrutare, pentru ca au nevoie de personal. Acest lucru s-a reflectat si in cadrul businessului Bestjobs, care a raportat o crestere semnificativa a vanzarilor fata de anul trecut.

"In primele patru luni ale lui 2010 am avut incasari cu 50% mai mari fata de aceeasi perioada din 2009. Pentru anul acesta estimam ca vom avea incasari de peste doua milioane de euro, fata de anul trecut, cand am avut aproximativ 1,2 - 1,3 milioane de euro din BestJobs", a mai spus Fusu.