3,4 mil. euro de la UE pentru reabilitarea lacurilor balneare din Cluj si Bistrita-Nasaud

Autor: Laurentiu Cotu 20.05.2010

Consiliul Judetean Cluj a finalizat investitii totale de peste 5,4 mil. euro in reabilitarea lacurilor balneare din localitatile Dej, Cojocna si Beclean in cadrul programului "Cresterea valorii potentialului balnear al lacurilor sarate din Regiunea de Nord-Vest", program Phare 2005.

Investitia a fost sustinuta in proportie de 63,75% din fonduri europene (circa 3,4 mil. euro), peste 1,1 mil. euro este cofinantarea de la bugetul de stat, iar restul de circa 816.000 de euro reprezinta contributia beneficiarului local. Cheltuielile neeligibile ale proiectului au fost asigurate de Consiliul Judetean Cluj pentru localitatile Dej si Cojocna si s-au ridicat la valoarea de 274.000 de euro.

"Scopul proiectului este cresterea atractivitatii ariilor cu potential balnear natural in Regiunea de Nord-Vest prin crearea de parcuri balneare in Cojocna, Dej si Beclean. Este de asteptat ca implementarea proiectului sa duca la majorarea numarului turistilor si a duratei sejururilor, dar si la crearea de noi locuri de munca", a spus Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

La Cojocna lucrarile de reabilitare au fost demarate in luna februarie 2008, valoarea investitiei ridicandu-se la peste 2,2 mil. euro, fara TVA. A fost modernizat bazinul cu apa sarata, instalatiile electrice, sanitare, de incalzire, parcarile si platformele. La Dej a fost amenajat centrul de terapie, cabinetul medical si terenurile de sport, iar la Beclean a fost reabilitat bazinul sarat, plaja, constructiile existente si drumul de acces. Lucrarile au fost executate de compania Confort din Timisoara, desemnata castigatoare in urma licitatiei organizate de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (M.D.L.P.L.). Contractul de lucrari incheiat intre M.D.L.P.L., autoritate contractanta, A.D.R. N-V, autoritate de implementare, Consiliul Local Dej, Consiliul Local Cojocna, CL Beclean si CJ Cluj, in calitate de beneficiari locali, a fost semnat in data de 31 august 2007.

Compania de constructii Confort, castigatoarea licitatiei, face parte din grupul Izometal Confort, controlat de omul de afaceri Georgica Cornu si desfasoara mai multe tipuri de activitati in constructii, imobiliare, retail, servicii alimentare sau activitati sportive. Compania Confort a realizat in 2008 o cifra de afaceri de peste 70,5 mil. euro (296 mil. lei).

Cine a luat banii:

Beneficiar: Consiliului Judetean Cluj

Proiectul: "Cresterea valorii potentialului balnear al lacurilor sarate din Regiunea de Nord-Vest"

Au fost reabilitate lacurile balneare din localitatile Dej, Cojocna si Beclean

Valoarea totala a proiectului: 5,4 milioane de euro

Suma obtinuta de la UE: 3,4 milioane de euro