Rompetrol Gas vede afaceri mai mari

Autor: Roxana Petrescu 19.05.2010

Rompetrol Gas, divizia de comert cu gaz petrolier lichefiat (GPL) a grupului Rompetrol, controlat in proportie de 100% de compania kazaha de stat KazMunaiGaz, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 145 de milioane de dolari (103 milioane de euro), in scadere cu 15% fata de 2008, in timp ce profitul net al companiei a fost de 0,87 milioane de dolari (0,6 milioane de euro), de aproape cinci ori mai mic.

Compania a raportat rezultatele conform standardelor internationale de contabilitate.

Evolutia afacerilor Rompetrol Gas este in tendinta cu raportarile celorlalti jucatori din piata de profil care anul trecut s-au confruntat cu o scadere importanta a vanzarilor. Astfel, potrivit celor mai recente informatii, in 2009 piata de GPL s-a contractat in volum cu circa 10%, in acelasi timp preturile de vanzare fiind mai mici comparativ cu cele din 2008, an in care cotatiile la produsele petroliere au atins niveluri de pret record.

Jucatorii spun ca in functie de segmentele pietei, cererea a inregistrat scaderi diferite. Astfel, piata de butelii a scazut cu 10%, cea de propan cu 5%, in timp ce livrarile pe segmentul de autogaz au fost cu 10% mai mici comparativ cu cele din 2008. Cele mai recente date din piata indica faptul ca in Romania s-au comercializat circa 445.000 de tone de GPL, ceea ce inseamna o valoare de circa 330 mil. euro.

Anul trecut, Rompetrol Gas a avut un buget de investitii de 15 mil. dolari, mai mic cu aproape 10 milioane de dolari comparativ cu cel alocat de companie in 2008.

Reprezentantii companiei estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 165,2 mil. dolari, in crestere cu circa 14% fata de rezultatul inregistrat in 2009, dar si pe o revenire a profitului net pana la 2,3 mil. dolari, de peste 2,5 ori mai mult fata de castigul inregistrat in 2009. Totodata, pentru anul acesta compania are un buget de investitii de 3 mil. dolari si planuieste o crestere a numarului de angajati cu 10%, pana la 190 de salariati. Cei mai importanti jucatori din piata de profil sunt Petrom LPG, divizia de GPL a Petrom, cea mai mare companie locala, Rompetrol Gas si Butan Gas Romania.