Cum s-au desfasurat lucrarile la Petrom City, un proiect de peste 100 mil. euro la care au lucrat 4.000 de oameni si 150 de companii

Autor: Roxana Petrescu 21.05.2010

Primii angajati ai celei mai mari companii locale s-au instalat deja in noile birouri din Orasul Petrom (Petrom City) din zona de nord a Bucurestiului, la Straulesti.



Desi proiectul are o intarziere de peste jumatate de an fata de termenul anuntat initial, lucrarile pentru ridicarea celor cinci cladiri care compun complexul Petrom au ajuns la faza de finisare. 4.000 de oameni angajati de 150 de companii au muncit doi ani pentru Petrom City, proiectul care va gazdui peste 2.500 de salariati ai companiei din Bucuresti si Ploiesti.

"Cand vom fi operationali, dintr-o data vin intr-un loc in care nu era nimic circa 2.500 de oameni, cu mii de nevoi. Inevitabil acest lucru va duce mai departe la dezvoltarea zonei prin aparitia unor afaceri destinate satisfacerii acestor nevoi: restaurante, magazine, servicii si altele", spune Augustin Badescu, reprezentatnt al Petrom, responsabil cu proiectul Petrom City.

Pana atunci insa lucrarile de pe santierul Petrom se desfasoara la turatie maxima astfel incat din primavara anului viitor toti cei 2.500 de oameni care se afla acum in mai multe birouri din Bucuresti si Ploiesti sa se mute in Petrom City.

Complexul cuprinde cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale, care se numesc Infitniy, o cladire cu forma clasica, Tower, un centru de date si o centrala cu o capacitate instalata de 5 MW care va asigura energia necesara functionarii tuturor sediilor.

"Proiectul a fost realizat pe locul unui fost depozit de produse petroliere in a carui reabilitare ecologica am investit peste 10 milioane de euro", explica Badescu.

Petrom City - Net City

Pe toata suprafata de 100.000 de metri patrati a proiectului nu se vede niciun cablu. Toti cei 1.500 de kilometri de cablu, care reprezinta cam o data si jumatate distanta intre Romania si Viena, sediul central al actionarului majoritar al Petrom, OMV, sunt sub pamant.

"Toate cablurile sunt bagate sub pamant, iar strazile construite pentru acest proiect masoara 1,7 kilometri", spune reprezentantul Petrom.

Chiar in partea stanga de cum intri pe platforma Petrom City, dupa ce treci de garzile care asigura paza santierului, este o fabrica de ciment. "In toamna lui 2008, trei zile si trei nopti am turnat incontinuu o sectiune din fundatia pentru cladirea Infinity. Ne-a ajutat foarte mult faptul ca am avut aici o fabrica de beton", explica Badescu.

De la inceputul proiectului, din aprilie 2008, circa 4.000 de oameni au fost angajati pe santierul Petrom, in momentul maxim al lucrarilor fiind prezenti pe santier aproape 980 de angajati. Majoritatea au reprezentat forta de munca locala, iar daca la inceput aceasta a fost extrem de greu de gasit, odata cu venirea crizei lucrurile s-au mai calmat in contextul in care multe proiecte imobiliare au ramas doar pe planseta.

"In momentul maxim al lucrarilor au fost angajati 980 de oameni pe zi, in cadrul lucrarilor de constructie. Exista un contractor general care lucreaza impreuna cu circa 150 de companii subcontractoare, majoritatea fiind companii romanesti. Aceste companii au lucrat cu cele mai inalte tehnologii, iar acest lucru este un avantaj pentru Romania. In prezent se lucreaza intr-un schimb, deci aproximativ 12 ore pe zi. De la inceputul proiectului s-au lucrat in total 4,5 milioane de ore", explica Badescu impactul economic pe care aceasta investitie de peste 100 de milioane de euro l-a avut pe plan local.

Zona secreta

Poate cea mai importanta piesa din Petrom City este centrul de date. Aici se vor afla practic toate secretele celei mai mari companii din Romania, dar si ale grupului OMV, pentru ca centrul de date de la Bucuresti este identic cu cel de la Viena. Astfel, prin cele doua centre informatice gemene OMV isi poate controla toate activitatile globale.

"Centrul de date de la Bucuresti functioneaza «in oglinda» cu cel de la Viena. Principalul motiv pentru care am decis sa avem propria centrala de producere a energiei electrice a fost tocmai necesitatea de a putea alimenta tot timpul cu energie acest centru de date", spune Badescu.

Centrul este cea mai bine pazita piesa a proiectului Petrom, dar reprezentantii companiei nu dau foarte multe detalii privind toate masurile de protectie care au fost luate.

Desi intrarea in curtea unde este amplasat centrul de date este marcata printr-o usa rotativa de fier, singurul lucru pe care reprezentantii Petrom pot sa-l spuna despre acest loc este: "Credeti-ne ca este mai mult decat ceea ce vedeti!".

La intrebarea daca exista cititoare de retina, probabil cel mai des intalnit dispozitiv de securitate in filmele americane, raspunsul a fost un zambet simplu.

O cladire de sticla cu jaluzele inteligente

Cea mai interesanta constructie care se afla pe platforma Petrom este insa cladirea Infinity care va gazdui si cea mai mare parte a angajatilor din Straulesti. Cladirea este compusa din doua corpuri ovale, care se intersecteaza, facute in mare parte din sticla.

"Oamenii care vor veni aici lucreaza acum in mai multe sedii, iar majoritatea nu se cunosc intre ei. Petrom le-a cerut arhitectilor acestui proiect realizarea unor spatii de interactiune. Acestea exista in intregul campus, dar cele mai vizibile spatii de acest tip sunt podurile si intersectia celor doua cladiri ovale care formeaza proiectul Infinity. In aceste intersectii vor exista sali de intalnire, camere de protocol si spatii de discutii informale", spune Badescu.

Cladirea a fost gandita astfel incat angajatii sa beneficieze cat mai mult de lumina naturala, iar sistemele de incalzit sau racit sunt facute ca sa fie evitat efectul neplacut al unei ventilatii puternice.

"Podeaua cladirii din atrium si de pe poduri contine aceste elemente prin care circula agent de racire sau de incalzire", explica reprezentantul Petrom. Acelasi concept se aplica si pentru racirea birourilor, de data aceasta tehnologia fiind ascunsa in tavan.

"Tot pentru a reduce efectul neplacut al ventilatiei, dar si pentru a avea o temperatura similara in toate punctele, in tavanul din zonele birourilor sunt instalate panouri metalice prin care circula agentul de racire. Aerul rece coboara uniform si astfel se creeaza senzatia unei brize", mai spune Badescu.

Aceste sisteme arata ca niste "serpi" care sunt inserati in tavanul fiecarui etaj al cladirii.

"Elementele de fatada sau sistemele de climatizare au fost importate pentru ca deocamdata acestea nu sunt produse local. In rest, marea parte a lucrarilor a fost realizata cu materiale din productia locala", mai spune Badescu.

Cladirea, fiind foarte mare, ar putea crea probleme miilor de angajati care vor veni pentru prima data la Straulesti asa ca firma le-a cerut arhitectilor crearea unui sistem de ghidare prin Infinity.

"Ne-am gandit ca in prima zi vom avea aici 2.525 de oameni care nu vor sti cum sa ajunga acolo unde trebuie in cladiri. De aceea dorim sa implementam un sistem de orientare bazat pe culori, usor de inteles si de utilizat atat de angajati, cat si de vizitatori", explica Badescu. Practic, in functie de departamentul in care lucreaza fiecare angajat va urmari o anumita lucrare pentru a ajunge la destinatie, adica la biroul sau.

Cu bicicleta in interiorul cladirilor

Pentru ca locul in care se afla proiectul este unul care nu s-a bucurat de dezvoltarea spectaculoasa inregistrata de zone precum Baneasa, accesul la Petrom City este destul de complicat tinand cont ca autobuzul care circula prin zona trece cam din ora in ora.

"Am realizat un studiu de trafic in parteneriat cu Facultatea de Transporturi din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti pentru a vedea in ce masura retelele de drumuri dezvoltate de catre noi in zona vor prelua traficul existent si cel preconizat si pentru a identifica solutiile de imbunatatire a retelei de transport in zona. Ne gandim la dezvoltarea retelei de transport public de care sa beneficieze nu numai angajatii Petrom, dar si locuitorii din vecinatatea noastra", spune Badescu.

Mai mult, compania discuta cu primaria realizarea unei rute directe pentru facilitarea accesului la cladire. "Prin PUZ-ul aprobat se va realiza o strapungere in Bulevardul Poligrafiei, astfel incat accesul la cladire sa se poata face mai usor, iar in prima faza vom definitiva conexiunea cu soseaua Intrarea Straulesti", explica reprezentantul Petrom. In interiorul cladirii, angajatii vor putea utiliza bicicleta pentru a ajunge acolo unde-si doresc, in acest sens fiind construiti 1,7 km de piste.

Orasul Petrom

Valoarea investitiei: 130 de milioane de euro

Numar de oameni care au lucrat de la inceputul proiectului: 4.000

Numar maxim de oameni care au lucrat intr-o zi: 980

Numar de firme care au lucrat pentru proiect: 150, majoritatea fiind din Romania

Infrastructura IT: 1.500 km de cablu au fost bagati sub pamant

Drumuri construite: 1,7 kilometri

Proiectul a inceput in aprilie 2008 avand ca termen de finalizare sfarsitul anului trecut.

Sursa: Compania