Razboiul brokerilor la VESY: Sima ii cere demisia lui Farcas

Autor: Adrian Cojocar 20.05.2010

Cristian Sima, presedintele si principalul actionar al casei de brokeraj WBS Romania, a chemat la vot actionarii producatorului de sobe si vase emailate Ves Sighisoara (VESY) pentru a discuta revocarea si inlocuirea membrilor din Consiliul de Administratie (CA) in frunte cu presedintele societatii, Alexandru Farcas, care detine firma de brokeraj Ventrust din Targu-Mures.

Sima a cerut conducerii Ves Sighisoara sa publice informatii detaliate privind contractele, organigrama si fondul de salarii al companiei, precum si in legatura cu toate transferurile de bani dintre Ves Sighisoara si Chimica Orastie, Chimsport Orastie si Ventrust, societati conduse tot de Alexandru Farcas.

Seful WBS mai cere auditorului extern sa intocmeasca un raport prin care sa analizeze incidentele unor fapte prevazute de articolele 272 din Legea 31/1990 care constau in "folosirea cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese directe sau indirecte".

Analizarea incidentei faptelor de catre auditor se mai refera si la un alt articol din lege care stipuleaza ca "se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 1444 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii".

Reprezentantii WBS spun ca au sesizat si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Este o investigatie a echipei de conducere care nu s-a finalizat inca. Ves Sighisoara trece printr-un moment mai greu si vrem sa facem aceasta societate sa mearga bine. Echipa de conducere actuala nu este tocmai performanta si nu a respectat ce am vrut", a declarat Anca Bunea, directorul general al WBS Romania.

"Niciunul dintre punctele aduse in discutie de catre domnul Cristian Sima in solicitarea de convocare a Adunarii Generale Ordinare nu reprezinta actiuni intreprinse in defavoarea companiei sau in mod rauintentionat de catre conducerea actuala a VES. De altfel, niciunul dintre membrii actualei conduceri nu a adus niciodata niciun fel de prejudiciu companiei si nu a incercat sa intreprinda actiuni ascunse sau ilegale. Suntem mai mult decat deschisi sa prezentam in cadrul Adunarii Generale Ordinare orice documentatie referitoare la subiectele aduse in discutie de domnul Sima, pentru a risipi orice urma de indoiala asupra bunei credinte a managementului", a declarat Alexandru Farcas, presedintele Ves.

El a precizat ca Ves a contractat anul trecut doua imprumuturi pe termen scurt de la Chimsport Orastie si de la el personal, intr-un context dificil pentru companie, cand aceasta se confrunta cu lipsa de lichiditati. "Cele doua imprumuturi au ajutat firma sa isi continue activitatea de productie", spune Farcas. Potrivit acestuia, Ves a mai acordat la inceputul acestui an un imprumut catre Chimica Orastie, "in conditii perfect legale si avantajoase". Niciunul dintre contracte nu a fost raportat pe Bursa.

Alexandru Farcas detine, direct si indirect, circa 11,95% din actiunile Ves, el fiind ales in functia de presedinte al companiei in august 2009, in timp ce WBS Romania are o participatie de 11,54%.

Ves Sighisoara a inregistrat in primul trimestru o scadere a afacerilor de 21%, la un nivel de 5,8 mil. lei (1,4 mil. euro) si a trecut pe pierdere in primul trimestru cu un rezultat negativ de 18.600 de lei (4.500 de euro). In 2009, compania a inregistrat pierderi de 3 mil. lei (0,71 mil. euro).

Actiunile Ves Sighisoara s-au transferat la categoria a II-a a bursei de pe piata RASDAQ in luna mai a anului 2008. Pe parcursul anului trecut, compania a propus de doua ori majorarea capitalului social cu 4,3 mil. lei (peste un milion de euro), insa de fiecare data propunerea a fost respinsa de actionari.

In septembrie 2009, un grup de actionari ai Ves Sighisoara care detineau 42,19% din capital si-au scos la vanzare actiunile, dar nu au reusit sa gaseasca un cumparator chiar si dupa ce au redus pretul de vanzare cu o treime, la 0,15 lei. Compania a reluat la inceputul anului demersurile pentru majorarea capitalului, insa a strans doar 18% din suma de 4,3 mil. lei pe care a cerut-o de la actionari.

Ieri, actiunile Ves Sighisoara s-au tranzactionat la un pret de 0,0575 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 5,3 mil. lei (1,3 mil. euro).