Investitorii, din nou cu ochii pe Alro. Rezultatele sunt in crestere

Autor: Vlad Anastasiu 20.05.2010

Actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski prin intermediul grupului Vimetco, au urcat in acest an cu peste 35%, fiind in topul cresterilor pe Bursa, Aprecierea a fost sustinuta in principal de reluarea cresterii pretului la aluminiu in primele trei luni ale acestui an.

"Evolutia titlurilor Alro Slatina in ultimul an a fost una foarte buna comparativ cu indicii, insa in conditii de risc superioare. Asteptarea cu privire la imbunatatirea rezultatelor financiare dupa o scadere ampla in 2009, cresterea pretului aluminiului, cresterea bursei si free-float-ul redus au dus la o evolutie foarte buna a cotatiei bursiere", a explicat Andrei Petrescu, broker la Prime Transaction.

La cresterea actiunilor a contribuit si continuarea politicii companiei de a distribui intregul profit net sub forma de dividende actionarilor.

Pe fondul cresterii pretului la aluminiu, compania a inregistrat in primul trimestru o majorare a cifrei de afaceri cu 6,5%, la 414 mil. lei (100 mil. euro). Profitul net al companiei a urcat cu 85%, la 50,5 mil. lei (12,2 mil. euro). Rezultatul a provenit in totalitate din exploatare, compania raportand pierderi pe partea financiara.

In prezent, cotatia aluminiului se situeaza in jurul a 2.100 de dolari/tona, mai mica cu 40% decat maximele din iulie 2008, de circa 3.200 de dolari/tona, dar cu 75% peste cotatiile de la inceputul lui 2009. Evolutia pozitiva a determinat conducerea Alro sa creasca din nou productia, dupa ce anul trecut a functionat la capacitate redusa si a realizat si disponibilizari de personal pentru a compensa scaderea cererii.

Pentru acest an, grupul Vimetco intentioneaza sa creasca productia Alro Slatina de marfuri procesate din aluminiu cu 26%, la 40.000 de tone, in timp ce productia de aluminiu electrolitic va creste cu circa 13%, la 228.000 de tone. Compania estimeaza pentru acest an un profit net de 56,6 mil. dolari (circa 45 mil. euro) si o cifra de afaceri de 579,5 mil. dolari (450 mil. euro), potrivit bugetului pe 2010.

"In contextul mentinerii trendului rezultatelor financiare pe fondul revenirii cererii externe si in lipsa vreunui soc bursier al modificarii in sens negativ a estimarilor de crestere economica a Europei, consider ca titlurile Alro ar putea evolua in continuare mai bine decat piata", a adaugat Petrescu.

Compania este cel mai mare consumator industrial de energie electrica din Romania, iar pentru a-si acoperi necesarul de consum, Alro a semnat la inceputul acestui an un contract de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica. Contractul este semnat pentru o perioada de 8 ani, iar preturile de furnizare variaza intre 31 si 37 euro/MWh, in functie de cotatia aluminiului pe Bursa din Londra, fiind in continuare sub pretul energiei pe piata libera, dar peste pretul platit anul trecut. Pe de alta parte, compania a reusit sa-si reduca cheltuielile cu materiile prime, prin repornirea Alum Tulcea, de la care se aprovizioneaza cu alumina.

Ieri, titlurile producatorului de aluminiu se tranzactionau la un pret de 3,17 lei/unitate, cotatie la care capitalizarea companiei se ridica la circa 550 mil. de euro.