Investitorii asteapta accelerarea corectiilor externe si prefera sa iasa

Autor: Vlad Anastasiu 20.05.2010

Bursa a accentuat scaderile in sedinta de ieri, titlurile celor cinci societati financiare, grupate sub BET-FI, coborand cu 4,1%, aproape de pragul de 22.000 de puncte. Indicele BET a inregistrat o corectie ceva mai temperata, de doar 0,3% fata de cotatia de miercuri, in timp ce indicele energetic BET-NG a reusit sa inchida in urcare, cu 0,6% fata de referinta.

"Principalul factor pentru care vedem o volatilitate mai mare pe SIF-uri decat pe restul indicilor are legatura cu natura investitorilor de pe aceste titluri. Sunt foarte multi speculatori pe societatile financiare si vedem o accelerare la vanzare, pe de o parte din cauza contextului intern, dar si pentru ca investitorii si-au cam pierdut speranta in legatura cu majorarea pragului", a explicat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat la pretul de 0,565 lei/unitate. In top au urmat corectiile SIF Oltenia (SIF5), cu o scadere de 4,4%, si titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o corectie de 4,2% fata de referinta. Titlurile SIF Oltenia au ocupat prima pozitie in top tranzactii, cu un rulaj de peste 6,3 mil. lei.

"Investitorii anticipeaza o eventuala accelerare a corectiilor pe pietele externe si prefera sa iasa acum din piata, pentru a reintra ceva mai tarziu in speranta ca vor cumpara mai ieftin. In plus se vehiculeaza in piata si iesirea unui investitor mare din piata, ceea ce va duce la o accelerare a corectiilor in mod automat", a mai spus Muresian.

Corectia indicelui BET a fost sustinuta in principal de aprecierile pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), de 0,6%, dar si pe actiunile OMV Petrom (SNP), de 4,4%. Aprecierea puternica pe actiunile Petrom a venit dupa ce compania austriaca OMV a anuntat ca si-ar putea majora participatia in cadrul Petrom prin achizitia de drepturi de la actionari.

"Restul indicatorilor inregistreaza in continuare o evolutie buna. Rezista scaderilor de pe extern, iar evolutia pe BET si BET-NG se datoreaza tot naturii investitorilor de pe aceste titluri. Cred ca pe actiunile bancare si titlurile energetice intra investitori de protofoliu, care nu reactioneaza la fel de repede la volatilitatea preturilor", a adaugat Muresian.

Titlurile BRD au revenit pe minus in sedinta de ieri, cu o corectie de aproape 2,2% fata de referinta. Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere cotata, au coborat cu 1,1% fata de cotatia de miercuri.

Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat de asemenea corectii, de 4,6% si respectiv 0,5% fata de referinta.

Cele mai mari cresteri din piata au fost consemnate de titlurile Santierul Naval Orsova (SNO) si Turbomecania (TBM), care au urcat cu 14,7% si respectiv 12% peste cotatia de referinta.

"Lichiditatea ridicata din piata denota si o nervozitate mai mare a investitorilor din piata", a incheiat Muresian.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la aproape 7,5 milioane de euro.

De urmarit astazi