100% finantare de la UE pentru IMM-uri

Autor: Adriana Rosoga 20.05.2010

Firmele vor primi de la Uniunea Europeana 100% din valoarea cheltuielilor care pot fi finantate pentru proiecte, fata de maximum 70% pana acum, au decis autoritatile romane care gestioneaza banii UE. Extinderea a fost facuta pentru ca firmele nu gasesc finantare bancara sau nu au resurse proprii pentru a completa contributia la proiect.

De aceasta decizie vor beneficia microintreprinderile cu pana la noua angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro, care pot sa primeasca pana la 200.000 de euro finantare europeana pentru achizitionarea de mobilier sau echipamente IT.

Pana in prezent, firmele trebuia sa contribuie cu 40% din valoarea cheltuielilor eligibile (care pot fi finantate de UE) pentru zona Bucuresti si cu 30% in cazul microintreprinderilor din provincie. La aceste cheltuieli se adauga si sumele neeligibile, care vor fi in continuare suportate de beneficiari.

"Decizia a fost luata in contextul procesului de simplificare a accesarii fondurilor structurale si al crizei economico-financiare", spune Gabriel Friptu, directorul Programului Operational Regional (POR).