Cele mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 21.05.2010

1. Inca o saptamana de cosmar pentru SIF-uri: scadere de 7% vineri, pe o piata in picaj. Societatile de investitii financiare au inchis vineri inca o saptamana de cosmar, cu o scadere medie de 7,09%, in contextul unui declin general la nivel european. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, inchide astfel saptamana cu pierderi cumulate de 17%.Doar doua companii de la BVB au inregistrat cresteri vineri, respectiv Ves SA (5,4%) si Electroputere (2,5%). Indicele celor mai lichide zece companii s-a depreciat vineri cu 3,8%, pe o piata cu un declin mediu de 3,42%. Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la 50 de milioane de lei, cele mai lichide titluri fiind SIF-urile, Petrom si Banca Transilvania.

2. Isarescu avertizeaza: daca statul nu isi reduce cheltuielile, vine inflatia. Dupa ce Banca Centrala Europeana a dat "drumul la tiparnita" pentru a permite statelor din zona euro sa se finanteze, si BNR avertizeaza ca alternativa la reducerea cheltuielilor publice este inflatia. Finantarea deficitului bugetar este asigurata deocamdata din fonduri externe, insa Romania trebuie sa "se lupte" ca sa ramana in afara grupei tarilor considerate prea riscante de catre investitorii straini si din care acestia isi retrag banii, avertizeaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

3. Zeci de mii de oameni au protestat in Piata Victoriei: "Ne-ati ciuruit, va ciuruim". Peste 40.000 de protestatari au participat, miercuri dimineata, in Piata Victoriei, la mitingul organizat de cele cinci confederatii sindicale, in semn de protest fata de scaderea salariilor si pensiilor, potrivit estimarilor sindicalistilor. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru Mediafax ca aproape 20.000 de sindicalisti au participat la miting.


4. Dreptul bancii de a majora dobanda, declarat abuziv de instanta, intr-un proces impotriva Volksbank. Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele bancare elaborate de Volksbank Romania prin care banca a putut majora dobanzile, dar si pe cele referitoare la aplicarea comisionului de risc, dand castig de cauza ANPC, care a reprezentant 19 clienti ai bancii.Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva Volksbank Romania, actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeri formulate de clientii bancii, potrivit minutei instantei.

5. Primul mall in faliment: Tiago Oradea. Tiago Oradea este primul mall din Romania intrat in faliment, lichidatorul judiciar urmand sa scoata la licitatie in urmatoarele doua saptamani proiectul pentru un pret de pornire de 35,5 milioane de euro, jumatate fata de investitia realizata, finantata printr-un credit de 65 mil. euro acordat de UniCredit Austria si UniCredit Tiriac Bank. Vazute drept "templele cumparaturilor", mallurile incep sa dea rateuri, astfel ca dupa ce doua proiecte din Braila si Sibiu au fost inchise din lipsa chiriasilor si a clientilor, a avut loc si primul faliment, Casa de Insolventa Transilvania, in calitate de lichidator judiciar, stabilind pentru 3 iunie licitatia de vanzare a mallului dezvoltat de compania irlandeza Mivan.


6. Scrisoarea de intentie catre FMI va fi adoptata miercuri. Boc: Guvernul fie va plati salarii si pensii reduse, fie va sista platile din decembrie. Guvernul va adopta scrisoarea de intentie cu FMI in sedinta de miercuri, interval in care va continua discutiile cu sindicatele, patronatele si partidele politice, dar alternativa este plata unor salarii si pensii scazute sau sistarea acestor plati din luna decembrie, a declarat premierul Emil Boc. "Dialogul social nu se va opri niciodata, ci va continua. Miercuri se va aproba scrisoarea de intentie cu FMI, iar imediat va avea loc angajarea raspunderii, interval in care vom continua discutiile cu sindicatele, patronatele, partidele. In esenta insa, ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este sa platim salarii si pensii mai mici sau din decembrie sa nu mai platim deloc", a spus Boc.

7. Spaniolii de la GED cumpara cea mai mare agentie online de bilete de avion. GED a achizitionat Paravion.ro, lider pe segmentul de agentii de turism care opereaza online, ca parte a strategiei de consolidare in sectorul turismului, care a inceput in decembrie 2007, prin achizitia Happy Tour. Prin noua tranzactie, GED urmareste dezvoltarea celui mai mare furnizor de servicii de turism din Romania, care sa ii permita extinderea activitatii si in alte piete din Europa de Est.


8. Inmatricularile Dacia in Europa scad in aprilie dupa un an de cresteri "explozive". Automobile Dacia, principalul constructor auto de pe piata locala a inregistrat in aprilie primul declin al inmatricularilor de autoturisme la nivel european de la demararea programelor "Rabla" in Europa de Vest. Astfel, luna trecuta inmatricularile constructorului local au inregistrat la nivelul intregii piete europene un declin de aproape 14% potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), la aproape 20.300 de masini, fata de peste 23.600 in perioada similara a anului trecut, atunci cand Germania demarase programul de casare.


9. Gazele naturale s-ar putea scumpi cu peste 5% de la 1 iunie. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) analizeaza o posibila crestere a pretului la gazele naturale de la jumatatea acestui an in contextul in care principalele companii de distributie si furnizare a gazelor naturale au cerut in repetate randuri cresterea preturilor la populatie. "Legat de crestrea preturilor, comitetul de reglementare nu a luat o decizie. Inca se analizeaza documentele prezentate de operatorii care au solicitat majorarea", spun reprezentantii ANRE. Potrivit unor surse din piata cresterea de pret avuta in vedere de este peste 5%.


10. Finantele au plasat integral o emisiune de titluri pe sapte ani la 7% pe an. Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni cu scadenta in 2017 in valoare de 700 de milioane de lei (166 mil. euro) la un randament mediu de 7% pe an. Randamentul maxim pe care statul a acceptat sa il plateasca a fost de 7,02%. Cererea investitorilor pentru astfel de titluri a fost consistenta, totalizand 1,58 miliarde de lei. Analistii vedeau riscuri ca statul sa nu reuseasca sa atraga sumele propuse prin aceasta licitatie, in conditiile in care in urma cu o saptamana a respins integral ofertele investitorilor de cumparare de obligatiuni cu maturitatea de trei ani, considerand "inacceptabile" randamentele cerute.