Născut pentru niciodată

Autor: Radu Constantinescu 23.05.2010

La sfârşitul săptămânii trecute, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a prezentat spectacolul Născut pentru niciodată de András Visky, în Polonia. Producţia, montată de Gábor Tompa, a putut fi vizionată în 23 mai la Toruń, în cadrul prestigiosului Festival Internaţional de Teatru Kontakt, iar în 24 mai la Katowice, la Teatrul Stanisław Wyspiański.

Festivalul Internaţional de Teatru Kontakt, organizat din anul 1991 de Teatrul Wilam Horzyca din Toruń, este primul festival internaţional de teatru din ţările Europei Centrale şi de Est de după schimbarea regimurilor comuniste, în cadrul căruia sunt prezente cele mai bune teatre din Est şi Vest. Programul festivalului include în fiecare an şi spectacole din America de Nord şi Asia. Manifestarea s-a situat la un nivel artistic ridicat încă de la debut, constituind o adevărată rampă de lansare în cariera multor regizori est-europeni, dat fiind că le oferă acestora prilejul de a se face cunoscuţi companiilor şi profesioniştilor din Occident.
La Festivalul KONTAKT participă an de an aproximativ 100 de critici, regizori şi oameni de teatru, directori de festival şi jurnalişti din întreaga lume. Ediţia de anul acesta, a 20-a, a adus pe scenă - pe lângă producţiile mai recente ale regizorilor laureaţi la ediţiile precedente - spectacolele unor regizori europeni recunoscuţi, care nu au participat încă la acest festival, precum şi lucrările unor tineri regizori, aflaţi la început de carieră. Festivalul, organizat în ultima săptămână a lunii mai, are caracter de competiţie, juriul acordând premii celor mai bune trei spectacole.
Anul acesta, publicul a avut ocazia de a vedea spectacolele unor companii precum Teatrul Evgheni Vahtangov din Moscova, Teatrul Helena Modrzejewska din Cracovia, Trupa Karbido din Wrocław, Teatrul RO din Rotterdam, Compania de Navigaţie Sputnik / Institutul de Studii Teatrale şi Comportamentale Moderne din Budapesta, Teatrul Nou din Riga, Teatrul Naţional din Varşovia, Pansori Project din Seul, Teatrul Wilam Horzyca din Toruń, Rimini Protokoll, Teatrul de Stat din Drezda, Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin, precum şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au fost prezentate, printre altele, lucrările regizorilorRimas Tuminas, Michał Borczuch, Alize Zandwijk, Viktor Bodó, Alvis Hermanis, Jerzy Jarocki, Radosław Rychcik, Lies Pauwels, In Woo Nam, Thomas Ostermeier şiGábor Tompa.
Născut pentru niciodată, jucat în cadrul festivalului de compania clujeană, a fost prezentat în premieră în iulie 2009 la Festivalul de la Avignonşi considerat de portalul festivalier.net cel mai bun spectacol al programului Off. Piesa a mai fost prezentată la Budapesta, la Teatrul Merlin, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, şi a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Plzeň.