Obama castiga o batalie in lupta pentru reglementarea stricta a Wall Street-ului

Autor: Cristina Rosca 23.05.2010

Senatul american a aprobat cel mai amplu proiect de reforma, dupa mai multe luni de discutii privind cea mai importanta restructurare a sistemului financiar de dupa Marea Criza din anii '30 incoace.



Cu 59 de voturi "pentru" si 39 "impotriva", Senatul i-a oferit inca o victorie presedintelui Barack Obama, un cunoscut luptator pentru inasprirea legislatiei dupa care functioneaza sistemul bancar si pietele de capital, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Proiectul de reforma aprobat de Senat nu reprezinta varianta finala ce va fi promulgata de Obama, deoarece este necesara gasirea unei variante de compromis intre proiectul aprobat in decembrie de Camera Reprezentantilor si cel aprobat de Senat. Analistii se asteapta ca presedintele sa promulge legea luna viitoare. Schimbarile propuse de Parlament ameninta sa constranga activitatea industriei bancare si sa reduca profiturile acesteia in anii ce vor urma. Politicienii s-au grabit sa aprobe legea care va ingreuna situatia pentru marile banci de pe Wall Street inainte de alegerile din noiembrie - de la jumatatea mandatului.

Unii analisti spun ca odata cu promulgarea legii, profitul institutiilor financiare ar putea fi redus cu circa 20%. Pe lista de negocieri dintre Camera Reprezentantilor si Senat s-ar putea numara o propunere controversata privind reducerea operatiunilor bancare de swap-trading - schimbarea unui activ sau titlu cu unul similar cu scopul prelungirii sau reducerii scadentei, majorarii sau reducerii ratelor, minimizarii costurilor de finantare sau maximizarii veniturilor. Obama a spus ca versiunea finala a proiectului de lege va oferi un rol mai important firmelor din sectorul financiar, care vor fi "trase la raspundere" pentru ce se intampla pe piata si pentru faptele lor, insa nu va paraliza piata libera.

"Anul trecut industria financiara a incercat in mod repetat sa impiedice aprobarea acestei reforme cu cete de lobbisti si reclame de milioane de dolari. Cand au vazut ca nu o pot elimina au incercat sa ii minimizeze importanta. Astazi, cred ca am toate motivele sa spun ca eforturile au fost in zadar", a spus Obama. "Mai avem de lucrat la acest proiect", a adaugat el. "Camera Reprezentantilor si Senatul vor trebui sa gaseasca o solutie de compromis intre cele doua proiecte de lege. Nu exista nicio umbra de indoiala ca in aceasta perioada industria financiara si lobbistii vor continua sa lupte."

Criticii spun ca versiunea proiectului aprobata de Senat ofera mai putine portite de scapare si exceptii care sa permita firmelor de pa Wall Street sa ocoleasca noile restrictii impuse asupra celor mai riscante activitati. Exista insa si sceptici, care nu sunt convinsi ca firmele de pe Wall Street vor putea fi afectate, chiar de cel mai dur proiect de lege. "Lobbistii controleaza Washingtonul, iar rezultatele acestei reforme ar putea fi modeste", a spus Jim Hardesty, presedintele Hardesty Capital Management din Baltimore. Firmele de pe Wall Street "se pot reinventa si se se pot dovedi extrem de adaptabile in multe situatii".

Puncte cheie ale legii: