Google vede potential in televizorul cu tastatura si software Android

Autor: Magraon Andreea 23.05.2010

Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, a prezentat platforma software Google TV, care ar urma sa permita navigarea pe internet de pe televizor si vizionarea in acelasi timp a emisiunilor TV, scrie presa internationala.

Gigantul american, care a prezentat platforma saptamana trecuta in San Francisco, va lucra in acest proiect cu Sony, care va produce televizoarele cu platforma Google TV, cu Intel si firma de electronice Logitech. Televizoarele si celelalte dispozitive, precum o telecomanda cu tastatura, vor fi puse in vanzare in Statele Unite din toamna, iar anul viitor pe pietele internationale. Preturile nu au fost inca anuntate.

Noua tehnologie, dezvoltata pe platforma Android, utilizata in prezent pe smartphone-uri, include si browserul Chrome, al Google. Potrivit reprezentantilor companiei americane, tehnologia va permite vizionarea emisiunilor TV si navigarea in acelasi timp pe internet, dar si accesarea retelelor sociale, precum Facebook, sau a site-ului de videosharing YouTube.

Lansarea Google TV are loc in contextul in care studiile indica faptul ca din ce in ce mai multe persoane se uita la televizor in timp de navigheaza pe net.

Analistii se tem insa ca pretul televizoarelor dezvoltate de Sony si al celorlalte dispozitive va fi crucial in succesul noii tehnologii a Google, relateaza The Times. Intrebarea care ramane este cum va colabora Google cu operatorii TV in distribuirea noii tehnologii. Potrivit Reuters, noul serviciu oferit de Google va fi o bataie de cap in plus pentru operatori, in contextul in care tot mai multe persoane vor urmari emisiunile gratuit pe net si nu vor mai plati pentru abonamente TV. Google TV va presa industria TV sa atraga mai multa publicitate decat in prezent, relateaza Reuters.

Companii precum Apple sau Yahoo! au intentionat de-a lungul timpului sa dezvolte platforme asemanatoare, dar incercarile lor nu au avut vreo finalitate. Gigantul american online Yahoo! a anuntat ca a incheiat mai multe parteneriate cu diferite companii pentru dezvoltarea platformei Connected TV, care le va oferi utilizatorilor acces la anumite site-uri, precum eBay sau Facebook, si va furniza filme si emisiuni TV pe internet.

Google vrea sa atraga cat mai multi dezvoltatori de aplicatii odata cu lansarea noii tehnologii. Piata de aplicatii pentru platforma Android are in prezent peste 50.000 de aplicatii la peste 18 luni de la lansare.

De asemenea, compania americana vrea sa atraga cat mai multa publicitate pentru TV, o piata de 70 de miliarde de dolari, potrivit The Times.

Google a oprit distrugerea datelor colectate din retelele Wi-Fi neparolate

Google a intrerupt stergerea datelor colectate din retelele Wi-Fi neparolate in timpul fotografierii strazilor oraselor din peste 30 de tari pentru serviciul Google Maps, in urma unei confuzii legate de cum trebuie sa procedeze cu materialul, relateaza Financial Times. Decizia a fost luata dupa ce mai multe guverne europene au cerut companiei sa stearga datele, iar altele sa nu le distruga. Privacy International, un grup de presiune britanic, a amenintat gigantul american ca va face plangere la politie daca nu va inceta sa distruga datele colectate. Privacy International sustine ca datele nu trebuie sterse pe motiv ca ar putea fi folosite ca dovada in cazul unei investigatii. De asemenea, europarlamentarul german Alexander Alvaro a cerut Comisiei Europene sa inceapa o investigatie pentru a vedea daca legile europene de protejare a datelor personale au fost incalcate. In contextul scandalului din mai multe state europene, in Romania reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal au declarat, la solicitarea ZF, ca analizeaza posibilitatile de actiune in situatia creata, "luand in considerare implicatiile acesteia la nivelul statelor Uniunii Europene".

Compania americana a recunoscut in urma cu doua saptamani ca a colectat 600 de Gb de date personale din retelele Wi-Fi neparolate din peste 30 de tari in ultimii trei ani in timp ce fotografia strazile oraselor pentru serviciul Google Maps.