Radiocom negociaza un credit de 10 milioane de euro

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 24.05.2010

Banii vor fi utilizati pentru constructia unei retele WiMax, un proiect de 39 milioane de euro castigat de compania locala Omnilogic.



Societatea Nationala de Radio comunicatii (Radiocom), furnizor de servicii de comunicatii si broadcasting, negociaza contractarea unui credit de aproximativ 10 milioane de euro care sa fie utilizat pentru plata TVA si achizitia de produse si servicii pentru un proiect de constructie a unei retele telecom, potrivit datelor de pe portalul e-licitatie.ro.

Compania intentioneaza sa incheie creditul pe o perioada de doi ani, iar banii ar urma sa fie utilizati, printre altele, pentru plata TVA, asigurarea unor lucrari de constructii si plata unor chirii aferente constructiei unei retele de comunciatii fara fir in standardul Wi-Max. WiMAX (Woldwide Interoperability for Microwave Access) este un standard sustinut de grupul american Intel care permite furnizarea de servicii de internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de pana la 65 kilometri, prin tehnologii fara fir.

Compania are in plan constructia unei retele nationale bazate pe aceasta tehnologie, pe baza unei licente in benzile de frecvente radio 3,6 GHz-3,8 GHz castigate in noiembrie 2008. Taxa de licenta s-a ridicat la 2 mil. euro.

Proiectul de constructie al retelei a fost castigat de compania locala Omnilogic si are o valoare de 39 mil. euro, din care cota de participare a Radiocom este de 5 mil. euro, potrivit datelor din documentatia licitatiei. Imple mentarea proiectului se afla inca intr-o faza incipienta, potrivit Radiocom. "Au inceput sa soseasca primele echipamente, conform graficului de livrari", potrivit sursei citate.

Anul trecut Radiocom a avut venituri de 336,3 mil. lei (79,5 mil. euro) si pierderi de 23 mil. lei (5,4 mil. euro).

Bancile care sunt interesate sa participe la licitatia Radiocom pentru imprumutul de 10 mil. euro au pus companiei mai multe intrebari in legatura cu nivelul existent al creditelor si au cerut explicatii privind intarzierea cu care compania si-a incasat banii anul trecut.

Potrivit datelor furnizate de Radiocom, compania avea la finele anului trecut credite pe termen mediu si lung de 578 mil. lei (aproximativ 136 mil. euro), aferente atat proiectului WiMax, cat si altor prioecte.

In ceea ce priveste motivele intarzierii incasarilor, Radiocom precizeaza ca aceasta se datoreaza in buna parte radioului si televiziunii publice.

Compania are in plan, de altfel, o reorganizare a activitatii, proces care vizeaza relocarea a 700-800 de salariati din cei 2.000 existenti si reducerea primelor, sporurilor si altor cheltuieli de personal si operationale, masuri care vor genera economii de 76,78 mil. lei pana in 2012.

"Cei 700-800 de salariati nu vor fi disponibilizati, ci mutati in alte departamente ale societatii", a declarat pentru Mediafax directorul general al Radiocomunicatii, Marius Popentiu.

Defalcat, diminuarea cheltuielilor financiare va aduce operatorului economii de 36,03 milioane de lei, urmate de cheltuielile de personal - 20,51 mil. lei si masurile de reducere a costurilor operationale - 14,42 mil. lei.

Potrivit programului adoptat de Guvern, reducerea cheltuielilor cu paza cu 50% va genera economii de 3,46 milioane de lei, reducerea sporului de responsabilitate si complexitate cu 10% - 870.577 lei, reducerea de la 50% la 40% a primelor de Pasti - 2,84 mil. lei, reducerea de la 50% la 40% a primelor de Craciun - 1,52 mil. lei si reducerea fondului de prime cu 50% - 377.740 lei.

Radiocom si-a propus atingerea in 2010 a unui profit brut de 554.790 lei si venituri totale de 359,95 mil. lei.

Infiintata in anul 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, Radiocom este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania. Sub brandul Radiocom, compania asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, retelele de telefonie mobila, transfer de date si internet. Radiocom este controlata integral de stat, prin Ministerul Comunicatiilor.