Ana Maria si ingerii se lanseaza la Craiova

Autor: Ziarul de Duminica 24.05.2010

Miercuri, 26 mai, la ora 15.00, la Casa de Cultura "Traian Demetrescu", Craiova, in cadrului proiectului Scriitori la TRADEM, va avea loc lansarea cartii "Ana Maria si ingerii", de Radu Aldulescu. Este prima lansare la nivel national a cartii importantului prozator inaintea Targului de Carte Bookfest, programata sa aiba loc in luna iunie. Romanul va fi prezentat de Nicolae Coande.

Precizarea editorului:
Pe data de 9 februarie 2009, pe adresa de email a Editurii Cartea Romaneasca sosea un mesaj cu totul neobisnuit: o romanca stabilita de multa vreme la Viena voia sa-si incredinteze drama cumplita unui scriitor roman, care s-o transforme intr-o carte. O mama indurerata striga dupa ajutor. Pentru prima data, unui om trecut printr-o grea incercare ii venise ideea sa apeleze la puterea vindecatoare a literaturii.
Cel care a acceptat imediat inedita provocare a fost romancierul Radu Aldulescu. Desi lucra la un nou roman, s-a intrerupt si s-a urcat in primul avion de Viena, ca sa salveze o poveste si sa traduca un teribil cosmar in litera scrisa. Sa-l neutralizeze, prin forta cuvantului. Timp de o saptamana, s-a documentat. Laconic, taciturn, preocupat doar de scrisul sau, la intoarcere Radu Aldulescu n-a spus decat atat: Doamna Mariana este o femeie extraordinara. A avut o viata tare chinuita. Va fi o carte... . Si s-a apucat fara intarziere de treaba.
De atunci a trecut putin mai mult de un an. Intre timp, Mariana s-a repatriat. Acum traieste la Arad, iar viata ei, pe care Radu Aldulescu incearca sa o recupereze simbolic, a devenit acum un roman: romanul Ana Maria si ingerii, care a ajuns la final si va aparea in curand la Editura Cartea Romaneasca.
Madalina Ghiu (Romania literara, nr 15, 2010)

Cartea:
Mama Anei Maria, Mariana, a fugit din Romania in 1987 si a locuit la Viena douazeci de ani. Cei mai importanti ani din viata ei. O perioada in care, alaturi de fiica ei, a incercat sa-si infrunte destinul si sa lupte cu boala necrutatoare a copilei. O boala cu nume de fiara: lupus. O viata de om, la sfirsitul careia raman amintiri si o marturisire facuta intregului univers. Din dragostea si durerea unei mame s-a scris aceasta carte, care nu este doar o poveste adevarata, ci si un act de curaj. Curajul Marianei de a-si dezvalui cele mai intime trairi si suferinte si curajul scriitorului, Radu Aldulescu de a transforma realitatea in fictiune.

Radu Aldulescu s-a nascut la 29 iunie 1954 la Bucuresti si a debutat in 1993 la Editura Albatros, cu romanul "Sonata pentru acordeon", pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai publicat romanele: "Amantul Colivaresei" (editia I, Nemira, 1996; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2006), "Ingerul incalecat" (IPhoenix, 1997), "Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare" (editia I, Nemira, 1998; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2007), "Proorocii Ierusalimului" (editia I, Editura Publicatiilor pentru Strainatate, 2004; editia a II-a, Corint, 2006), "Mirii nemuririi" (Cartea Romaneasca, 2006).
A scris scenariul filmului "Terminus Paradis" (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.
Radu Aldulescu a fost distins cu Premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane, 2008, pentru romanul "Mirii nemuririi".