Bursa este foarte volatila, asa ca nimeni nu risca sa spuna ce va fi „maine”

Autor: Vlad Anastasiu 24.05.2010

Brokerii din piata vad pentru urmatoarele sapte luni o evolutie extrem de volatila pentru BVB, data in principal de contextul international, iar la conditiile actuale din piata, atat interne, cat si externe, apreciaza ca Bursa va incheia anul aproape de zero, cu un plus minus 10% pe BET si 20% pe BET-FI.



Perceptia acestora s-a schimbat puternic fata de inceputul anului, cand majoritatea brokerilor mizau pe cresteri de cel putin 20-30%.

"E greu de spus in puncte unde se vor situa indicii la sfarsitului anului. Cred ca pentru BET putem vorbi de o variatie cuprinsa intre plus minus 10% fata de inceputul acestui an, iar pentru BET-FI care este ceva mai volatil, un interval ar putea fi plus minus 20%. Chiar daca o sa vedem o volatilitate mare in piata, cu variatii ample pe indici, nu cred ca o sa asistam la miscari dramatice", a apreciat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

In prezent, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, inregistreaza o apreciere de 4,5% fata de decembrie 2009, in timp ce societatile financiare, grupate sub BET-FI, inregistreaza pierderi de 12,4% fata de ultimul nivel de anul trecut.

"Pe termen scurt ma astept ca piata locala sa continue corectiile, iar undeva prin vara sa atinga minimele pentru acest an, dupa care sa reia cresterile. Din toamna sper sa vedem o revenire la nivel de indici astfel incat pentru 2010 sa vedem mai degraba o evolutie laterala", a adaugat Muresian.

Titlurile au inregistrat cea mai mare parte a corectiilor intr-un timp extrem de scurt, in primele doua saptamani ale lunii mai, odata cu accentuarea crizei din Grecia. Toate pietele bursiere europene au inregistrat in aceasta perioada scaderi, pe fondul amplificarii temerilor cu privire la o posibila incapacitate de plata a Greciei si o eventuala dezintegrare a zonei euro.

"Intreaga evolutie pentru acest an pentru piata locala va depinde in cea mai mare masura de contextul economic international. Daca vedem o inrautatire a economiilor europene, este foarte probabil sa vedem corectii ample in piata. La fel si pe intern, daca economia romaneasca nu va da semne de revenire, este foarte putin probabil ca indicii sa revina pe crestere. Piata locala se va decorela fata de pietele internationale doar in ceea ce priveste rezultatele companiilor, investitorii fiind mult mai atenti la companiile din strainatate", a mai spus Muresian.

Cele mai mari scaderi de la inceputul anului au fost inregistrate de titlurile Prodplast Bucuresti (PPL), de aproape 60%. Corectia s-a datorat in principal revenirii titlurilor la tranzactionare la inceputul acestui an, dupa ce au fost sistate mai bine de un an, perioada care a coincis cu prabusirea bursei din 2009.

"Volatilitatea este atat de mare atat pe piata locala, cat si pe pietele internationale, incat cred ca nimeni nu-si mai face strategii pentru urmatoarele sase luni. Investitorii locali s-au sofisticat si intra si ies mult mai repede din piata. Cine vrea sa faca bani pe Bursa in perioada asta trebuie sa fie dispus sa stea in piata cel putin cinci ani de acum incolo, timp necesar economiilor sa revina puternic pe crestere. Mai putin de 10% din investitori cred ca sunt dispusi sa stea atat de mult in piata", a apreciat si Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Pe ce mizeaza brokerii: